Британският премиер Тереза Мей не трябва да поставя своята сделка за Брекзит на гласуване в Парламента, след като последното й предложение пред депутатите срещна остра критика. Това заявиха от опозиционната Лейбъристка партия, предава Ройтерс. Те съветват Мей да отложи вота. 

"Наистина смятам, че би било разумно премиерът да каже, че сега няма да поставя този пакет на гласуване", заяви говорителят на лейбристите за Брекзит Кейр Стармът.

Английските и американските медии видяха в новото предложение на Мей преклоняване на глава пред опонентите й. Те изтъкват, че предложението й съдържа всички искания на опозиционната Лейбъристка партия. Сред тях са временно оставане в митническия съюз, гарантиране на защитата на околната среда и правата на работниците. Най-забележително в предложението на Мей е да бъде дадена възможност на депутатите да гласуват дали да има втори референдум за Брекзит. Това английският "Индипендънт" определи като капан. 

"Предложението за нов парламентарен вот по този въпрос звучи като фантастика. То всъщност е поредният опит на Мей да осуети взимането на окончателно решение за Брекзит. В момента в парламента няма достатъчна подкрепа за втори референдум и подобно предложение вероятно ще бъде отхвърлено, а Мей знае това", отбелязват анализаторите, предава БТА.

С вчерашното си предложение, имащо за цел спасяването на сделката й за Брекзит, премиерът Тереза Мей склони глава пред опонентите си, пише вестник. Ако някои поддръжници на Консервативната партия все още се колебаеха дали да гласуват за Партията на Брекзита, то Мей разсея съмненията им", пише "Дейли телеграф". 

"Вчерашното предложение на Тереза Мей за Брекзит не бе нито "ново", нито дръзко. То ще се превърне в поредния й провал", пише експертът Том Кибаси за вестник "Гардиън".

Във вчерашната си реч Мей каза на депутатите, че ще имат "последния си шанс" да реализират Брекзит при гласуването (на сделката й в парламента) в началото на следващия месец. По-точно обаче ще е да кажем, че това ще е последният шанс за Тереза Мей, която сигнализира, че ще се оттегли от премиерския пост, ако споразумението й за Брекзит бъде отхвърлено от парламента за четвърти път, пише американският всекидневник "Вашингтон пост".