Папа Франциск, който страда от грип, помоли днес свой помощник да прочете подготвената му реч на конференция във Ватикана, като заяви, че все още не е напълно възстановен от последното си заболяване, което породи опасения за способността му да продължи да ръководи Римокатолическата църква, предаде Асошиейтед прес.

87-годишният свети отец, който в сряда беше настанен в болница в Рим за изследвания и се наложи да отмени някои аудиенции, предаде речта си на своя помощник Филипо Чампанели.

"Все още имам простуда и се уморявам, след като чета известно време", каза той. Франциск, който бе хоспитализиран три пъти, откакто стана папа през 2013 г., започна да използва инвалидна количка и бастун, след като миналата година възникнаха проблеми с коляното му.

При откриването на двудневната конференция "Мъжко-женският образ на Бога - за антропология на призванията", той разкритикува "джендър идеологията" като "най-грозната опасност".

"Защото най-грозната опасност днес е джендър идеологията. Поисках да се направят изследвания на тази грозна идеология на нашето време, която заличава различията и прави всичко еднакво. Отменянето на различията означава отменяне на човечността", каза той.

Миналата събота и в понеделник Франциск отмени срещи заради упорит, но "лек грип", като все пак се появи както обикновено за неделната благословия.

През последните няколко месеца Франциск трябваше да отмени няколко свои участия и едно международно пътуване заради крехкото си здраве, което напоследък поражда притеснения за способността му да продължи да ръководи Католическата църква.