ООН днес призова международната общност да предприеме стъпки към двудържавно решение на израелско-палестинския конфликт и заяви, че Йерусалим трябва да бъде столица на двете страни, предаде Ройтерс.

"Отдавна е време да се тръгне решително и необратимо към решение с две държави въз основа на резолюциите на ООН и на международното право", каза генералната директорка на канцеларията на ООН в Женева Татяна Валовая, която прочете реч, написана от генералния секретар Антониу Гутериш. По думите ѝ това би означавало "Израел и Палестина да живеят редом в мир и сигурност и Йерусалим да бъде столицата на двете страни", предаде БТА.

Тези коментари съвпаднаха с Международния ден на ООН за солидарност с палестинския народ, който организацията отбелязва ежегодно, посочва Ройтерс. Призивите за двудържавно решение се засилиха след атаките срещу Израел от 7 октомври, при които бойци от "Хамас" убиха 1200 души и взеха 240 заложници. В отговор на атаката Израел започна бомбардировки и сухопътна офанзива срещу управляваната от "Хамас" ивица Газа, при които по информация от палестинските здравни власти са били убити повече от 15 000 души.

Двудържавното решение предвижда създаването на палестинска държава на Западния бряг и в ивицата Газа, редом с Израел. Израелската страна казва, че палестинската държава трябва да бъде демилитаризирана, за да не представлява заплаха за нейната сигурност.

Палестинците искат Източен Йерусалим, в който се намира Стария град и множество обекти, свещени за мюсюлманите, евреите и християните, да бъде столицата на държавата им, посочва Ройтерс. Израел казва, че Йерусалим трябва да остане негова "неделима и вечна" столица.

Палестинският представител в ООН в Женева Ибрахим Храиши заяви, че настоящият конфликт е послужил като сигнал за пробуждане за международната общност, че тя трябва да подкрепи двудържавното решение. "Двудържавното решение ще бъде трудно на фона на (израелското) заселване и смаляването (на територията), но то все още е възможно, ако има воля", каза той. "Сега е моментът. И между другото това е добре и за Израел. Ако те не приемат идеята, ще бъде прекалено късно за тях, не за нас", добави той.

Водят се преговори за второ удължаване на временното примирие и за освобождаване на шеста група заложници

Шеста група заложници може да бъде освободена днес от "Хамас", при положение че международните посредници успеят да договорят още едно удължаване на временното примирие между Израел и палестинската ислямистка групировка, предаде ДПА.

Досега по силата на сделката, договорена с посредничеството на Катар, "Хамас" освободи 81 израелски и чуждестранни заложници в замяна на пускането на 180 палестинци от израелски затвори.

Прекратяването на огъня, което влезе в сила в петък, доведе до първото спиране на огъня след седмици на война в Газа. То беше удължено в понеделник с още два дни.

Израел казва, че би приел удължаване на примирието с по едно денонощие в замяна на освобождаването на още 10 заложници на ден за максимум 10 дни.

Израелското правителство вече е получило списък със заложници, които "Хамас" е готов да освободи днес, съобщиха израелски медии.

Заложниците ще бъдат предадени на Израел в замяна на освобождаването на още 30 палестински затворници, посочиха израелските власти.

С наближаване на срока на изтичане на прекратяването на огъня говорителят на "Хамас" Гази Хамад каза пред телевизия "Ал Джазира", че са в ход интензивни преговори за договаряне на второ удължаване на спирането на огъня.

САЩ, които са едни от най-твърдите съюзници на Израел, призоваха също за удължаване на примирието, посочва ДПА.

 Военното крило на "Хамас": Най-младият заложник и негови роднини са били убити при израелски въздушен удар

Военното крило на палестинската ислямистка групировка "Хамас" заяви днес, че най-младият заложник, взет при атаката в Израел миналия месец - 10-месечното дете Кфир Бибас, 4-годишното му братче и майка им са били убити при израелска бомбардировка в ивицата Газа, предаде Ройтерс.

Израелската армия каза, че проверява твърдението на Бригадите "Изедин ал Касам". Агенция Ройтерс прави уговорката, че засега не е успяла да потвърди новината по независим път.

Малко след нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври в социалните мрежи се появи видео, на което се виждат Кфир и братчето му Ариел, увити в одеяло край майка им Шири, обкръжена от въоръжени мъже, които крещят на арабски. Жената изглежда ужасена.

Бащата Ярден също е бил пленен и на снимки се вижда, че е ранен. В днешната информация на военното крило на "Хамас" не се споменава нищо за неговата съдба.