ООН призова днес украинските власти да проведат "щателно" разследване на смъртта на изчезнал беларуски активист, открит обесен в парк в Киев, предаде Франс прес.

Върховният комисариат на ООН по правата на човека заяви, че заплахите срещу белоруското гражданско общество трябва да спрат, но подчерта, че не установява пряка връзка между смъртта на Виталий Шишов и репресиите срещу дисиденти от страна на режима на белоруския президент Александър Лукашенко.

"Това добавя ново измерение към безпокойството и загрижеността за случващото се в Беларус", заяви пред журналисти в Женева говорителката на Върховния комисариат на ООН Марта Уртадо.

Двайсет и шест годишният Шишов оглавяваше "Беларуския дом в Украйна" (БДУ), неправителствена организация, която помага на опозиционери, бягащи от репресиите в Беларус.

Изчезналият активист бе намерен обесен в парк в украинската столица, съобщи днес украинската полиция, която започна разследване за "убийство". Неправителствената организация, оглавявана от Шишов, обвини беларуския режим за предполагаемото му "убийство".

"Относно разследването в Украйна ( . . .), се надяваме, че властите ще проведат щателно, безпристрастно и ефективно разследване на случилото се и ще установят дали това е самоубийство, класическо убийство или има връзка с неговия активизъм", каза Уртадо.

Лукашенко потисна всички форми на несъгласие след масовите демонстрации след миналогодишните президентски избори, които бяха определени като манипулирани от Запада и от белоруската опозиция.

"Ситуацията се влошава значително", каза Уртадо и допълни: "Видяхме това през последната седмица със сплашване срещу организации на гражданското общество и журналисти, разпускане на десетки организации на гражданското общество в Беларус и тормоз над дисиденти".

"Това трябва да спре. Това сплашване срещу гражданското общество, медийните работници и всеки, който изразява мнение, различно от това на правителството, трябва да спре", добави говорителката.

"Всеки произволно задържан трябва незабавно да бъде освободен", каза още Уртадо и добави: "Всички сме притеснени от общата ситуация в Беларус".

Украйна ще направи всичко по силите си, за да разследва смъртта на беларуския активист Виталий Шишов, заяви днес украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от Ройтерс.

"Украйна ще направи всичко възможно за пълно разследване на случая: за нас е от първостепенна важност да разкрием истината за трагичната му смърт", написа в Туитър Кулеба.