Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш отново поиска прекратяване на огъня, след като израелските военни разшириха операциите си срещу ислямистката организация "Хамас" в южната част на ивицата Газа, предаде ДПА.

"Повтарям призива си за трайно хуманитарно прекратяване на огъня в Газа, безусловно и незабавно освобождаване на всички заложници и безпрепятствено и трайно постъпване на хуманитарна помощ за посрещане на нуждите на хората в цялата ивица Газа", написа той в своя публикация в "Екс" (доскоро "Туитър").

Гутериш призова за "истинско хуманитарно прекратяване на огъня" между Израел и "Хамас" и миналата седмица. Хуманитарните организации вече все по-често критикуват действията на израелската армия за това, че изострят страданията на цивилното население, отбелязва ДПА.

Междувременно говорител на израелската армия отрече да е имало пореден пълен срив на телекомуникационните услуги в ивицата Газа, предава БТА. Говорителят на Израелските сили за отбрана Джонатан Конрикус заяви пред американската телевизия Си Ен Ен, че е успял да гледа на живо палестинска пропаганда в "ТикТок". Журналист от Си Ен Ен бе отправил запитване към него относно факта, че телевизионният канал не успял да проведе планирано интервю с Международния комитет на Червения кръст поради "затъмнение" на комуникациите. Конрикус заяви, че мрежите в Газа може и да не са перфектни, но не е имало срив.

По-рано базираната на Западния бряг палестинска компания "Палтел" (Paltel) заяви, че телекомуникационните услуги в ивицата Газа отново са претърпели срив. Базираната във Великобритания организация "Нетблокс" (Netblocks), която следи за прекъсванията на интернет връзката, също публикува информация, според която всички мобилни услуги, интернет услуги и стационарни телефони в анклава са спрели да функционират.

От началото на операциите на Израел в ивицата Газа комуникационните мрежи в блокираната зона бяха прекъсвани няколко пъти, посочва ДПА.

САЩ очакват Израел да не атакува зоните в Газа, в които е обявил, че няма да се нанасят удари, заяви Белият дом

Съединените щати очакват Израел да избягва да атакува зони в Газа, които израелските власти са обозначили като "зони, в които няма да се нанасят удари", заяви снощи Съветникът на Белия дом по въпросите за националната сигурност Джейк Съливан, цитиран от Ройтерс.

"Те също така посочиха, че има зони, в които няма да се нанасят удари. И в тези зони ние очакваме Израел да спазва този ангажимент", каза Съливан пред репортери в Белия дом.

Той добави, че САЩ ще продължат да оказват натиск за освобождаването на още заложници, държани от "Хамас" в Газа. По думите на Съливан той е провел няколко телефонни разговора през уикенда относно развитието на обстановката в Газа, но "Хамас" отказва да освободи цивилни жени.

Съливан каза още, че Вашингтон има "всички основания да смята", че атаките срещу три кораба в Червено море през уикенда, "макар и да са били предприети от хусите в Йемен", са били възможни "изцяло благодарение на подкрепата на Иран."

Израелските сили снощи са убили най-малко петима палестинци на Западния бряг, заяви палестинското министерство на здравеопазването

Израелските сили снощи са убили най-малко петима палестинци на окупирания Западен бряг, се казва в изявление на палестинското министерство на здравеопазването, цитирано от Ройтерс.

Двама палестинци от град Саир, са починали от рани, получени в следствие израелска стрелба, се казва в изявлението. Здравното ведомство по-рано съобщи за смъртта на друг палестинец от бежанския лагер Каландия.

Най-малко 22 други палестинци са били ранени от куршуми при сблъсъци с израелските сили в лагера, съобщи палестинският Червен полумесец.

Израелските сили също така са убили двама палестинци в автомобил и са задържали други двама по време на нападение в град Калкилия, съобщи официалната палестинска информационна агенция УАФА, без да даде повече подробности. В отговор на запитване относно случая, израелски военен говорител заяви, че "там е имало антитерористични дейности" и че допълнителни подробности ще бъдат публикувани по-късно.

На Западния бряг се наблюдава рязко нарастване на насилието и арестите, успоредно с продължаващата вече осем седмици война на Израел срещу бойците на "Хамас" в ивицата Газа, отбелязва Ройтерс.