Върховният комисариат на ООН за човешките права обвини Израел в извършване на военни престъпления заради обсадата и блокадата на ивицата Газа, предадоха ДПА и БТА.

"Колективното наказание е военно престъпление. Колективното наказание на Израел срещу цялото население на Газа трябва незабавно да спре", каза в Женева говорителката на агенцията на ООН Равина Шамдасани.

Същевременно службата на ООН заяви, че палестинската ислямистка групировка "Хамас" е извършила военни престъпления и жестокости, включително отвличане на цивилни от Израел, при смъртоносната си атака на 7 октомври. Шамдасани поиска палестинските групировки да спрат "безразборните си атаки" срещу Израел.

Смята се, че повече от 200 души, много от които цивилни, все още са заложници на "Хамас" в Газа.

Израел обяви "пълна блокада" на Газа, прекъсвайки доставките на вода, храна, електрическа енергия и гориво за анклава.

"В момента сме свидетели на една хуманитарна катастрофа за 2,2 милиона палестинци, блокирани в Газа, които са обект на колективно наказание", каза Шамдасани.

Световната здравна организация (СЗО) разкритикува дебатите за точността на данните за жертвите, съобщавани от управляваното от "Хамас" здравно министерство в ивицата Газа.

От една страна, СЗО от години няма причина да се съмнява в цифрите, предоставяни от здравните власти в Газа, заяви днес от Йерусалим Ричард Пеперкорн, представител на организацията за окупираните палестински територии. От друга страна, хуманитарната ситуация в ивицата Газа е катастрофална, а броят на убитите от израелските удари е огромен, независимо дали жертвите са с хиляда повече или по-малко, отбеляза той.

Пеперкорн заяви, че 23 от 35-те болници в Газа остават поне частично отворени, въпреки че лекарите в някои болници вече трябва да оперират на пода. Той обаче каза, че положението се влошава предвид почти пълната блокада на анклава от страна на Израел и масираните въздушни удари.

Около 94 000 литра гориво са необходими всеки ден само за работата на генераторите в 12-те най-важни болници в Газа, за да се осигури минимална помощ при животозастрашаващи заболявания и рани, каза Пиперкорн.

Две трети от 72-те по-малки здравни заведения са затворени, каза той.

Организацията на ООН за образование, наука и култура - ЮНЕСКО - на свой ред призова за защита на училищата от обстрел по време на войната в Газа.

Училищата в Газа служат и като убежище за населението и обстрелът на сградите им е в разрез с международното право, заяви днес ЮНЕСКО в Париж.

Повече от 200 училища в ивицата Газа, или над 40% от всички училища там, са били повредени при израелските удари, нанасяни след атаката срещу Израел от страна на ислямистката групировка "Хамас" на 7 октомври, каза ЮНЕСКО.

В Газа има 625 000 ученици и над 22 500 учители, които сега са в изключително уязвимо положение, заяви организацията.

В съответствие с правомощията си ЮНЕСКО напомни на всички участници в конфликта задължението им да спазват международното хуманитарно право.

Нетаняху е отказал да подпише окончателния план за сухопътна операция в Газа, твърдят източници на в. "Ню Йорк таймс"

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е отказал да подпише окончателния план на армията за сухопътна операция в ивицата Газа, с което е ядосал високопоставени офицери, пише в. "Ню Йорк таймс", като се позовава на свои източници, пожелали анонимност.

Според източниците отказът на премиера се дължи отчасти на факта, че той иска единодушно одобрение от страна на военния кабинет, сформиран след атаката на "Хамас" на 7 октомври.

Според анализатори Нетаняху не се решава да действа еднолично заради спада на рейтинга му и се страхува, че ако операцията се провали, обвиненията ще бъдат фокусирани върху него.

"Поставихме си две цели в тази война: да елиминираме "Хамас", като унищожим военните сили и властовите възможности на групировката, и да направим всичко възможно, за да върнем заложниците у дома", каза Нетаняху в сряда. "Подготвяме се за сухопътно настъпление. Няма да навлизам в подробности как или кога, нито да оповестявам общите съображения, които вземаме предвид", допълни израелският лидер.

Изглежда, че тази двойственост отразява разногласията в кабинета му по въпроса дали да се даде зелена светлина за пълномащабна инвазия в палестинския анклав. Това може да въвлече сухопътните сили в продължителни градски битки срещу хиляди бойци от "Хамас", укриващи се в мрежа от дълбоки тунели, дълги стотици километри.

Някои министри обмислят по-малко амбициозен план, предвиждащ още няколко ограничени сухопътни акции в ивицата Газа, всяко едно от които да бъде насочено към малки зони от анклава.

Сред военното ръководство има опасения, че целите на Израел ще бъдат размити, ако Нетаняху следва обещанието си от сряда едновременно да се опита да освободи всички заложници и да унищожи "Хамас". Първата цел изисква преговори и постигане на съгласие с лидерите на палестинската групировка, а втората - унищожението ѝ. Трудно е да се постигне подобен баланс, са казали двама високопоставени представители на израелската армия, пожелали анонимност.

Израелската армия: "Хамас" държи най-малко 229 заложници в Газа

 

Израелската армия е идентифицирала още хора, за които се смята, че са държани за заложници от "Хамас" в Газа, предаде ДПА.

Семействата на 229 заложници са били уведомени до днес, каза говорителят на израелската армия Даниел Хагари. Очаква се броят на заложниците да нарасне още, посочи говорителят.

Според израелски представители най-младият пленник е деветмесечно бебе, а най-възрастният е на 85 години.

Четирите заложнички, освободени от "Хамас", не са включени в тези данни, съобщи израелската армия. Според израелските сили за отбрана сред заложниците има граждани на 25 държави.

Почти три седмици след нападенията близо 100 души остават в неизвестност, заяви говорителка на израелското правителство. Идентифицирането на жертвите е затруднено, тъй като много от телата са обезобразени. Хагари каза, че сред убитите са и 310 израелски войници.

Израелската армия съобщи също, че е атакувала повече от 200 цели в ивицата Газа през изминалите 24 часа, включително тунели, използвани от бойците на "Хамас", както и оперативни щабове и площадки за изстрелване на ракети.

Израелските сили за отбрана посочиха, че сред убитите при израелски удари десетки членове на "Хамас" е и Мадхат Мубашар, високопоставен командир на ислямистката групировка, свързан с няколко бомбени и снайперистки атаки срещу израелски военни и цивилни.

Израелски дрон се е разбил снощи в ивицата Газа, поради "техническа повреда". Израелската армия съобщи, че няма опасност от дрона да бъде извлечена поверителна информация, но добави, че инцидентът се разследва.