ООН предупреди, че израелската сухопътна офанзива в град Рафах в ивицата Газа може да "доведе до клане" в южната част на палестинския анклав, където са подслонени повече от 1 000 000 души, предадоха Ройтерс и БТА.

Израел казва, че иска да изведе бойците от палестинската ислямистка групировка "Хамас" от скривалищата им в Рафах и да освободи заложниците, които са държани там. Израелските власти също така посочиха, че изготвят планове за евакуацията на палестински цивилни.

"Военните операции в Рафах могат да доведат до клане в Газа. Освен това те могат да тласнат и без това крехката хуманитарна ситуация до прага на смъртта", заяви заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс.

"Нямаме гаранции за безопасност, нито за хуманитарни доставки, липсва ни и кадрови капацитет да поддържаме своята операция. Международната общност предупреждава за опасните последици от всякакво сухопътно нахлуване в Рафах. Израелското правителство не може да продължава да игнорира тези призиви", подчерта Грифитс.

Преговорите за примирие в Газа, в които участват САЩ, Египет, Израел и Катар във вторник приключиха без пробив, след като по-рано през деня генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази надежда, че ще бъде постигната "някаква форма на прекратяване на военните действия". "Искрено се надявам на успех в преговорите за освобождаване на заложниците и за намирането на някаква форма на прекратяване на военните действия, за да се избегне цялостна офанзива за Рафах", каза Гутериш пред журналисти.

 

Високопоставени представители на САЩ, Израел, Катар и Египет са се съгласили да удължат преговорите с три дни, съобщи "Ню Йорк таймс", като се позова на неназован египетски служител. Тонът на разговорите е бил "положителен", отбелязва американският вестник и допълва, че консултациите ще бъдат продължени от длъжностни лица на по-ниско равнище.

В. "Таймс ъф Израел" също съобщи за удължаване на преговорите. Изданието посочва, че израелската делегация, водена от ръководителя на разузнавателната служба Мосад Давид Барнеа, се е завърнала от Кайро. Барнеа е бил придружаван от началника на израелската агенция за сигурност Шин Бет Ронен Бар. Израелските представители са се срещнали в Кайро с катарския премиер и министър на външните работи на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани както и с директора на ЦРУ Уилям Бърнс.

Войната в управляваната от "Хамас" ивица Газа започна, след като на 7 октомври бойци от ислямистката групировка нападнаха Южен Израел, убиха около 1200 души и взеха 253 заложници според израелски данни. В отговор израелската армия предприе офанзива Газа, в резултат на която според палестинските здравни власти досега са били убити около 28 000 палестинци. Под отломките на разрушените сгради има още хиляди тела.

Повече от половината от 2,3-милионното население на Газа в момента е подслонено в Рафах. Много от хората са настанени в палатки до оградата по границата с Египет. По думите на Грифитс тези хора "гледат смъртта в лицето".