Полският президент Анджей Дуда спечели още един петгодишен мандат, след като получи подкрепата на 51,03 на сто от гласувалите вчера на втория тур на президентските избори, предадоха осведомителните агенции, позовавайки се на официалните резултати, съобщени от Централната избирателна комисия.

Съперникът му, либералният кмет на Варшава Рафал Тшасковски, е получил 48,97 процента. И двамата кандидати са си осигурили повече от 10 милиона гласа - първи такъв резултат в историята на демократична Полша, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Избирателната активност е била 68,2, най-високата от 25 години.

Дуда заяви пред свои привърженици, че е благодарен и трогнат от факта, че е получил подкрепата на над 10 милиона души. Сега е време да се заемем с трудната задача Полша да се върне към силния си растеж след удара, нанесен от кризата с коронавируса, предаде Асошиейтед прес.

Тшасковски призна поражението си и поздрави Дуда. Той благодари на привържениците си и каза, че  представянето му ще бъде катализатор в борбата, за да не се допусне превръщането на Полша в еднопартийна държава.

"Това е само началото на пътя", заяви той.

Резултатите от много оспорваната изборна надпревара показват, че полското общество е разделено, най-общо казано, по линията консерватори и прогресисти. Дуда се е представил добре в селските райони, малките градове и в консервативните южни и източни райони на Полша, а Тшасковски - в по-големите градове, подкрепен от младите, либерални градски елити. Силната поляризация е мобилизирала гласоподавателите и това обяснява високата избирателна активност.

Победата на Дуда означава, че управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) и нейният лидер Ярослав Качински избегнаха сценарий, при който президент от опозицията би могъл да налага вето на законите, приемани от контролирания от ПиС парламент. Победата на Дуда ще позволи на управляващата партия да консолидира контрола си върху властта, още повече, че следващите парламентарни избори са през 2023 г.

Има опасения, че ПиС може да се възползва от новопотвърдената си власт, за да ограничи още повече независимостта на съдебната система и на местните власти или да предприеме обявеното от него "реполонизиране" на частните медии, засилвайки отдалечаването на страната от принципите на либерализма, отбелязва ДПА.