Около 7000 души с чуждестранни паспорти от 60 държави чакат, за да напуснат ивицата Газа, съобщи днес египетското външно министерство, цитирано от ДПА и БТА.

Министерството покани представители на различни посолства на среща в Кайро, за да предостави информация за документите, които са необходими на гражданите им, за да влязат в Египет от палестинската територия, в която се водят военни действия.

Не е ясно дали сред тези 7000 души има само чуждестранни граждани или и палестинци с двойно гражданство. Също така не е ясно дали има и други чуждестранни граждани в Газа, които искат да напуснат анклава.

Вчера стотици чуждестранни граждани и палестинци с двойно гражданство напуснаха Газа и преминаха в Египет за пръв път след избухването на войната между Израел и "Хамас".

Някои тежко ранени палестинци също бяха откарани в Египет през гранични пункт "Рафах", за да бъдат лекувани. Палестинският Червен кръст каза снощи, че е получил още 55 камиона с хуманитарна помощ и така те стават общо 272, но според хуманитарните работници това все още е по-малко от необходимото.

Израел наложи обсада на ивицата Газа и започна да нанася въздушни удари срещу гъсто населената територия, след като на 7 октомври бойци на ислямистката групировка "Хамас", която управлява Газа, извърши терористично нападение срещу израелска общност, при което бяха убити повече от 1400 души, а около 240 души бяха взети за заложници в Газа.

Управляваното от "Хамас" министерство на здравеопазването в Газа каза, че 8796 души са били убити в ивицата след началото на войната и 22 219 са били ранени.

Снощи вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел съобщи, цитирана от Министерството на външните работи, че 36 български граждани и членове на техните семейства са били изведени успешно днес от територията на ивицата Газа и вече са в безопасност в Египет, а 37-и е изразил желание да остане.