1300 пожарникари се борят с избухналите вчера горски пожари в Централна Португалия, предаде АФП. Те полагат усилия на три фронта в района на Кащелу Бранку, на 200 км североизточно от столицата Лисабон.

Ранени са осем огнеборци и един цивилен, който е откаран в болница.

Според властите в борбата с огнената стихия пожарникарите са подпомагани от стотици пожарни автомобили и 20 хеликоптери и самолети.

В планинския региона, където през 2017 г. огнената стихия погуби над 100 души, има евакуирани заради опасността пламъците да стигнат села.

Цивилен, който е претърпял сериозни наранявания, е бил евакуиран с хеликоптер до Лисабон. Четирима пожарникари също са били ранени, а други трима са пострадали, след като пожарната им кола се сблъска с друга.

От армията съобщиха, че изпращат двадесет войници и техника, за да бъдат отворени пътища "за улесняване на достъпа" на пожарникарите.

Няколко национални магистрали са затворени и редица села в региона са евакуирани като предпазна мярка, казват от гражданската защита.

Снимка: АР/БТА

Вижте снимки >>

Това е първият сериозен горски пожар в Португалия тази година, отбелязва Асошиейтед прес.

През последните години в Португалия имаше няколко смъртоносни горски пожари, като тези през 2017 г., които отнеха живота на 106 души. Броят на жертвите тогава подтикна португалското правителство да вземе по-сериозни мерки за превенция и борба с пожарите, като резултатът бе, че през миналата година нямаше жертви на горски пожари.