Най-малко петима души са били ранени и около 800 души са били евакуирани, след като горски пожари са унищожили борова гора край плаж в курортния град Пескара в Италия, съобщава The Guardian.

Общината на Пескара обяви, че властите правят всичко възможно, за да ограничат щетите, но големият проблем в борбата с огъня е горещият вятър, който го разпространява.

Пожарната служба на Италия заяви, че за последните 24 часа нейни служители са участвали в борбата с над 800 пожара основно в южната част на страната - 250 в Сицилия, 130 в Пулия и Калабрия, 90 в Лацио и 70 в Кампания.

Горски пожари има също в Гърция, Турция и Испания. Южна Европа се бори с една от най-екстремните горещи вълни за последните десетилетия, като температурите скачат над 40 градуса по Целзий, а огнената стихия принуди стотици хора да се евакуират.

Огромен пожар избухна на гръцкия остров Родос, съобщават гръцките медии. Заради огнената стихия голяма част от острова е без електричество, село Псинтос, военната база в Каламона и известната Долина на Пеперудите са евакуирани.

Пожарникарите предупреждават съседните селища също да се евакуират, защото огънят се разпространява много бързо. Два специализирани самолета и три хеликоптера са изпратени на острова за борба пламъците.

Междувременно продължава потушаването на пожара, който избухна на полуостров Пелопонес.

Гърция преживява гореща вълна, която може да доведе до горски пожари в цялата страна. В някои части на страната се очаква температурите да достигнат отново 43 градуса по Целзий.