Най-малко 73 са загинали при пожара, който избухна тази нощ в рушаща се пететажна сграда в южноафриканския град Йоханесбург, използвана от бездомни хора за подслон, предаде ДПА.

Пожарът е избухнал в 01:30 ч. тази сутрин в сградата, съобщиха службите за извънредни ситуации.

Броят на ранените е 43, каза говорителят Робърт Мулаудзи. В ход е операция по издирване и е вероятно броят на жертвите да нарасне, допълни той.

Някои от обитателите изглежда са скочили през прозорците, за да се спасят от пламъците, и са загинали, каза представител на местните власти. Седем от жертвите са деца, уточни говорител на службите за извънредни ситуации.

В района има много изоставени и рушащи се сгради и в тях често намират подслон бездомни хора. Мулаудзи каза, че броят на жертвите вероятно ще продължи да расте и че може да има много хора, блокирани в сградата от пламъците.

За овладяването на пожара са били нужни три часа, а до сутринта пожарникарите са успели да стигнат само до три от петте етажа на сградата.

"За повече от 20 години в службата никога не съм виждал нещо подобно", заяви той.

Сградата отвътре на практика представлява нещо като "неформално селище", в което са направени бараки и други импровизирани конструкции, а хората са натъпкани в стаите, каза той. Според него навсякъде е имало препятствия, които са затруднявали жителите да избягат от смъртоносния пожар и са пречили на аварийните екипи да работят на място.

Спасителните екипи са открили 64 тела, каза Мулаудзи и подчерта, че шансът някой да бъде намерен жив часове след избухването на пожара е много малък. Според очевидци в сградата вероятно са живели около 200 души.

На този етап причината за пожара все още е обект на разследване.