Информацията е от Международния консорциум на разследващите журналисти (МКРЖ), който в началото на април т.г. обяви разкритията си за офшорни операции в световен мащаб.

Базата данни, която ще бъде достъпна от тази вечер в 21 часа, ще съдържа информация за над 200 000 дружества, тръстове и фондации, регистрирани в 21 данъчни убежища, "от Хонконг до американския щат Невада", посочи в изявление организацията, чиято централа е във Вашингтон.

Разкритията въз основа на "Панамските документи" предизвикаха множество разследвания и политически сътресения по света. Те доведоха до оставката на премиера на Исландия и на испански министър.

Стотина медии по света подготвиха свои разследвания по част от документите (общо около 11,5 милиона) на панамската адвокатска фирма «Мосак Фонсека», изтекли първоначално към германския всекидневник «Зюддойче цайтунг».

Публикациите показаха в колко големи мащаби се ползват офшорни дружества за прехвърляне на активи в непрозрачни територии с либерална данъчна фискална политика.

Над 61 000 документа сочат към Нова Зеландия

Отделно Ройтерс съобщи, че Нова Зеландия е едно от основните места за укриване на пари от богатите. Агенцията се позовава на публикуван днес доклад на основата на т. нар. Панамски документи.

Новозеландски медии са анализирали над 61 000 документа, които свързват страната с укриване на пари, пояснява БТА. Според тях Нова Зеландия е в центъра на сложна мрежа от фиктивни компании и тръстове, използвани от богати латиноамериканци за трансфер на пари в целия свят.

Според медийното разследване главният контакт на "Мосак Фонсека" в Нова Зеландия е Робърт Томпсън, съосновател и директор на счетоводната фирма Бентлис Ню Зийлънд (Bentleys New Zealand). Името му се споменава в над 4500 от "Панамските документи".

Миналия месец правителството на Нова Зеландия обяви, че ще изследва националното законодателство за чуждестранните тръстове, след като "Панамският" скандал извади на показ слаби места в нормативната уредба.

Но премиерът Джон Кий отхвърли предположенията, че чужденци масово използват Нова Зеландия, за да не плащат данъци.