Партньори в управленската коалиция в Италия - настоящият премиер Джорджа Мелони и бившият - Силвио Берлускони, се изправиха един срещу друг (макар и задочно) по отношение на подкрепата си за Украйна и нейния президент Володимир Зеленски. 

Силвио Берлускони заяви, че не би търсил среща с Володимир Зеленски, ако все още беше начело на правителството, защото обвинява украинския президент за войната с Русия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Казаното от него е във връзка със срещата между Мелони и Зеленски в Брюксел по време на неотдавнашната среща на евролидерите, в част от която се включи и украинският президент.

"Никога не бих отишъл да говоря със Зеленски, защото ние сме свидетели на опустошаването на страната му и на клането на нейните войници и цивилни", каза Берлускони пред журналист след гласуване вчера в избирателна секция за регионалните избори в Ломбардия.

Берлускони заяви, че ако Зеленски беше спрял да напада двете сепаратистки републики в Донбас, войната не би се случила. "Така че аз оценявам много, много негативно поведението на този господин", добави Берлускони.

В отговор от офиса на Мелони заявиха, че подкрепата на италианското правителство за Украйна е "твърда и убедена, както е ясно заявено в програмата и потвърдена при всички парламентарни гласувания на мнозинството, подкрепящо изпълнителната власт".

86-годишният Берлускони често се хвалеше с приятелството си с руския президент Владимир Путин до нахлуването на Русия в Украйна и предизвика бурни реакции през септември миналата година, когато заяви, че Путин е бил тласнат към войната и е искал да постави "достойни хора" начело на Киев.

Берлускони, лидер на консервативната партия "Форца Италия", която е част от управляващата коалиция в страната, говори, след като в петък Джорджа Мелони обвини Франция, че е застрашила единството на ЕС по отношение на Украйна, като е организирала френско-германска вечеря в Париж със Зеленски, която не включваше други европейски съюзници.