Най-малко 19 загинали и 73 ранени е равносметката до този момент от поредната руска бомбардировка над Одеса днес, съобщиха от генералната прокуратура в Одеска област.

ВИЖТЕ СНИМКИ >>

В 11 ч. местно време ракети "Искандер М", изстреляни от пулоостров Крим, удариха няколко жилищни сгради в Одеса. Втората ракетна атака уби парамедик и пажарникар, дошли да помогнат на пострадалите.

Сред жертвите е и първият зам.-кмет на града Сергей Тетюхин. Той заема длъжността първи заместник-кмет на украинския черноморски град от месец май до есента на 2023 г., след което се уволнява и мобилизира в редовете на военните сили на Украйна.

Материалните щети са по гражданска инфраструктура - жилищни и търговски сгради, станция за техническо обслужване, газопровод и пожарни коли. Разчистването на руините продължава.

"Много подъл удар от тази измет. Две ракети паднаха, втората - когато спасители и лекари пристигнаха на мястото на удара", каза украинският президент Володимир Зеленскитой в онлайн изявление.

Одеса обяви траур след двойна руска атака с "Искандер"

Снимка: АР/БТА

Утре в Одеса ще е Ден на траур.

Пристанищният град, обявен преди време от президента на Русия за "руски", е с ключово значение за украинската икономика, особено след като Русия завладя подстъпите към разположените по на изток Херсон и Николаев. От началото на войната бе подлаган многократно на удари с дронове и ракети, но от началото на този месец това е третата бомбардировка с цивилни жертви. На 1-и срещу 2-и март дрон срина част от 9-етажен блок и уби 12 от обитателите му. Дни по-късно при нова атака загинаха още 5 души.

Одеса обяви траур след двойна руска атака с "Искандер"

Снимка: БТА

Българите в Одеска област наброяват над 150 000 души и са трети по численост според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В самия град Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгород-Днестровски район.

На фронта в Донбас руската армия не се отказва от опитите да пробие украинската отбрана западно от Авдеевка. В трети пореден ден на атаки дълбоко в руска територия украински дрон достигна рафинерия в Калужка област, на 65 километра от Москва. От украинското военно разузнаване обявиха други две руски области - Белгородска и Курска - в които е имало бойни действия.

За жертви сред мирното население бе съобщено по-рано през деня в украинските Виницка и Запорожка област, а също и в окупирания от руснаците Донецк, както и в граничния руски град Белгород.

За пореден ден властите в Белгородска област и военното министерство в Москва уверяват, че украински войски на руска територия няма след поредица от схватки по границата около никому неизвестните доскоро села Сподарюшино, Козинка и Тьоткино.

Кремъл обвини Киев, че се опитва да дестабилизира ситуацията в Русия тъкмо по време на започналите президентски избори и съобщи за обстрел на сгради в две селища на Херсонска област, където местните е трябвало да гласуват за руски президент.

Говорител на главното разузнавателно управление на украинското военно министерство отговори задочно: атаките са дело на "руски граждани, които са останали без други възможности, освен да защитават гражданските си права срещу Путиновия режим".

Киев не коментира конкретния случай, но обяви изборите, организирани от руските власти в окупираните територии, за нищожни.