Въоръжените сили на САЩ обявиха, че са прекратили издирването на двама командоси, изчезнали в Аденския залив при опит да се качат на борда на плавателен съд с предполагаеми ирански оръжия, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

"Морските тюлени", които бяха в неизвестност от 10 дни, вече са смятани за мъртви. Фокусът сега е върху издирването на техните тленни останки, съобщи Централното командване на въоръжените сили на САЩ (СЕНТКОМ) в изявление от вчера.

Двамата бойци от спецчастите към американския военен флот участвали на 11 януари в операция, насочена срещу плавателен съд без отличителни знаци, който, както се предполага, бил натоварен с части за ирански ракети, предназначени за хусите. Единият паднал в бурното море, а другият скочил във водата, за да му помогне. Оттогава и двамата бяха в неизвестност.

Въоръжените сили на САЩ преценили, че плавателният съд е опасен, и го потопили. 14-те членове на екипажа са задържани.

Съединените щати смятат, че хусите използват именно такива ирански ракети при атаките, които започнаха да извършват срещу кораби в Червено море след избухването на войната между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас" на 7 октомври. Свързаната с Иран йеменска групировка твърди, че действа в солидарност с палестинците в ивицата Газа. Нейните нападения обаче нарушиха сериозно корабоплаването през Аденския залив и Червено море - ключов маршрут за световната търговия.