Срещу гвардееца от военновъздушните сили на Масачузетс, обвинен в разпространяване на строго поверителни военни документи, са повдигнати федерални обвинения, съобщи вчера американското министерство на правосъдието, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Джак Тейшейра е обвинен по шест пункта за умишлено задържане и предаване на информация за националната отбрана. Той беше арестуван през април по обвинение в споделяне на строго поверителни военни документи за войната на Русия в Украйна и други важни въпроси на националната сигурност в чат стая на "Дискорд" (Discord) - социална медийна платформа, която първоначално е била терен за геймъри.

Извършеният от Тейшейра зашеметяващ пробив разкри неподправени тайни оценки за войната на Русия в Украйна, възможностите и геополитическите интереси на други държави и въпроси, свързани с националната сигурност на САЩ, отбелязва АП.

Миналия месец съдия определи Тейшейра да остане в затвора в очакване на процеса, като каза, че освобождаването му би представлявало риск той да се опита да избяга от страната или да попречи на правосъдието.

Семейството на гвардееца изрази подкрепа за него, а адвокатите му настояваха пред съдията да го пусне при баща му, защото няма криминално минало.