Главният прокурор на Ню Йорк Ерик Шнайдерман подаде оставка, след като бе обвинен от четири жени във физическо насилие, съобщи "Ройтерс".

Разкритията за предполагаемо насилие от страна на Шнайдерман над четирите жени, с които той имал романтични връзки, бяха направени в сп. "Ню Йоркър".

В изданието две от жените, идентифицирани като Мишел Манинг Бариш и Таня Селваратнам, казват, че по време на връзката си със Шнайдерман те са били удряни от него и насилието ескалирало с времето. Жените не се оплакали в полицията, но потърсили лекарска помощ и се доверили на близки хора.

Още две жени, които не са пожелали да бъдат разкрити имената им, обвиняван Шнайдерман във физическо насилие над тях.

Шнайдерман, който е демократ, отрече твърденията. В изявление до "Ню Йоркър" той пише, че никога не е упражнявал насилие над някого и, че никога не е имал сексуален контакт без взаимно съгласие, което за него би било линия, която той не би прекосил.

Той каза обаче, че обвиненията му пречат да върши работата си и затова подава оставка. Шнайдерман допълни, че за него е било голяма чест и привилегия да работи като генерален прокурор.

Бившата съпруга на Шнайдерман - Дженифър Кънингам също разпространи изявление, в което се казва, че тя го познава от 35 години и твърденията срещу него не отговарят изобщо на мъжа, който тя познава и който е бил винаги любящ баща, с висока степен на морал и с изключителни ценности.

Шнайдерман бе поддръжник на движението Аз също. През февруари той заведе иск срещу продуцента Харви Уайнстийн и неговата компания след разследването за сексуални посегателства. Тогава Шнайдерман каза, че компанията на продуцента е нарушила законите на Ню Йорк, като не е защитила служителите от широко разпространен сексуален тормоз, сплашване и дискриминация.

Според една от жените, обвиняващи Шнайдерман в физическо насилие, той бил от хората, които говорят публично, че са защитници на жените, а насаме с тях ги тормозят.

По повод на твърденията срещу Шнайдерман губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо го призова да подаде оставка и каза, че той ще бъде разследван.