Руските войски са обстрелвали неколкократно тази нощ Харков, като е било прекъснато електрозахранването в някои части на втория по големина град в Украйна, предаде Ройтерс, позовавайки се на съобщения на местните власти.

Засега няма данни за жертви или ранени.

"Окупаторите удариха критична инфраструктура. Имаше около 10 експлозии", съобщи в "Телеграм" регионалният губернатор на Харков Олег Синегубов.

"В някои райони има прекъсване на електричеството. Спешните екипи са на място", добави той, цитиран от БТА.

Кметът на Харков Игор Терехов по-рано каза, че е имало руски обстрел около 4:00 часа сутринта, който може да причини прекъсване на електрозахранването, отоплението и водоснабдяването в някои части на града.

Най-малко 17 руски ракети са ударили за около един час тази сутрин и град Запорожие в Югоизточна Украйна, съобщи изпълняващият длъжността кмет на града Анатолий Куртиев, цитиран от Ройтерс.

Ракетните нападения са били насочени срещу енергийната инфраструктура, уточни Куртиев в "Телеграм" и добави, че в момента властите събират информация за щети и евентуални жертви.

Медведев: Русия трябва да разшири производството на танкове в отговор на военната помощ за Украйна

Бившият руски президент Дмитрий Медведев каза, че Русия трябва да построи и модернизира хиляди танкове в отговор на военната помощ, която пристига в Украйна, предаде ДПА.

Агенцията отбелязва, че откакто Русия нахлу в Украйна през февруари миналата година правителството в Киев иска - и получава - оръжия в диапазона от каски до модерни танкове от западните сили, добавя БТА.

"Както знаете, нашият противник вчера молеше в чужбина за самолети, ракети и танкове", каза Медведев по време на посещение в машиностроителния завод "Омсктрансмаш" в сибирския град Омск.

"Как трябва да отговорим", запита Медведев във видеозапис, който той самият разпространи сред работниците от завода, специализиран между другото и в производство на оръжия. Във видеозаписа той е показан да инспектира бронирани превозни средства.

"Ясно е, че в такъв случай за нас ще бъде естествено да увеличим производството на различни видове оръжия и военна техника, включително и на модерни танкове", каза той.

"Става дума за производството и модернизацията на хиляди танкове", уточни Медведев.

Понастоящем Медведев, който беше руски президент от 2008 до 2012 г., е заместник-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация. Той е смятан за близък довереник на руския президент Владимир Путин и безусловно поддържа войната в Украйна.

В Русия от миналото лято е в сила закон, който позволява по-тясно ориентиране на икономиката към нуждите на армията. Това означава, че отделни отрасли могат да бъдат задължени да осигуряват доставки за въоръжените сили.

Москва неведнъж е заявявала, че превъзхожда Киев във военно отношение. От друга страна разузнавателни служби и военни експерти често изтъкват, че руснаците имат сериозни проблеми с оборудването си, припомня ДПА.