Общото събрание на ООН одобри днес резолюция, в която се призовава на Русия да бъде потърсена отговорност за нарушаването на международното право с инвазията в Украйна и да ѝ бъдат наложени репарации, предадоха световните агенции и БТА.

Резолюцията беше одобрена с 94 срещу 14 гласа в 193-членното Общо събрание, като 73 страни гласуваха "въздържал се". Това е най-ниското одобрение на документ в подкрепа за Украйна от общо петте гласувани резолюции досега от началото на инвазията на 24 февруари, отбелязва Асошиейтед прес.

В текста на документа се признава необходимостта от "международен механизъм за репарации за нанесени щети, увреждания или причинено страдание от несправедливите действия" на Русия срещу Украйна. Резолюцията също така препоръчва на страните членки на Общото събрание да създадат заедно с Украйна "международен регистър", който да документира всички твърдения и данни за щети, увреждания или причинено страдание на украински граждани или на украинското правителство в резултат на действията на Русия.

Руското вето в Съвета за сигурност на ООН досега пречи на най-влиятелния орган в ООН да предприеме каквито и да е било действия след решението на Владимир Путин да нахлуе в Украйна. За разлика от Съвета за сигурност, в Общото събрание няма вето и то вече прие четири резолюции, осъждащи офанзивата на Русия. Резолюциите на Общото събрание на ООН нямат обвързващ характер за разлика от тези на Съвета за сигурност. Но те все пак отразяват мнението на международната общност относно руските военни действия в Украйна, съобщава АП.

ТАСС изброява и кои страни са гласували срещу приемането на резолюцията днес и това са били Русия, Сирия, Беларус, Зимбабве, Иран, Китай, Северна Корея, Куба, Мали, Никарагуа, Бахамските острови, Централноафриканската република, Еритрея и Етиопия.

Сред въздържалите се страни са Армения, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Узбекистан, Бразилия, Индия и Южноафриканската република и др.

В гласуването не са участвали Туркменистан и Азербайджан.