Комисията за превенция и защита от дискриминация в Република Северна Македония е образувала производство за закононарушение пред Основния съд на Битоля срещу Министерството на правосъдието и министъра на правосъдието на страната Никола Тупанчески, заради неизпълнение на препоръките на Комисията от миналата година и заради това, че не са упражнили надзор над културния клуб "Иван Михайлов" в Битоля, съобщиха медиите в Северна Македония, цитирани от БТА.

"Министерството на правосъдието отговаря само за прилагането на закона, но не и за конкретни дейности за отстраняване на вредни последици", каза в отговор на журналистически въпрос днес министърът на правосъдието Никола Тупанчески, който уточни, че сигналът за нарушение от антидискриминационната комисия не е пристигнал в Министерството на правосъдието, а самият той е научил за това от медиите.

В интервю по телевизия "Алфа" преди ден Весна Беневска от Комисията за превенция и защита от дискриминация каза, че по случая с българския клуб "Иван Михайлов" в Битоля комисията е определила, че е налице неизпълнение на законови задължения от страна на Министерството на правосъдието. Комисията е реагирала за неизпълнените препоръки за "премахване на цялото спорно съдържание в името, устава и програмата, които причиняват по-сериозни форми на дискриминация и тормоз от страна на сдружението, носещо името на доказан сътрудник на фашистите".

В отговора на Културния клуб в Битоля се посочва, че становището на Комисията е тенденциозно, а вносителят на сигнала за дискриминация - битолският Съюз на борците, не е представил доказателства, че Иван Михайлов е фашист, съобщи телевизия Телма.

Попитан днес за обявената процедура за нарушение от Комисията за защита и предотвратяване на дискриминацията, Тупанчески каза, че чака официално потвърждение, че има сигнал за нарушение и какви са обвиненията в него, след което ще бъде обявена и позицията на Министерството на правосъдието.