САЩ заявиха пред Съвета за сигурност на ООН, че оттеглят искането на правителството на Доналд Тръмп за въвеждане на санкции срещу Иран от страна на световната организация, предаде Ройтерс. И.д. представител на САЩ в ООН Ричард Милс уведоми за това решение органа с писмо, видяно от Ройтерс.

Правителството на Байдън в знак на добра воля облекчи също строгите ограничения за пътуване на иранските дипломати, работещи в централата на ООН, отбеляза Асошиейтед прес.

Държавният департамент обяви тези стъпки след видеоконферентна среща на държавния секретар Антъни Блинкън с колегите си от Великобритания, Франция и Германия в навечерието на първата голяма изява на американския президент Джо Байдън на международната сцена - срещата на лидерите на Г-7, посочва АП.

САЩ са готови да преговарят с Иран за това и двете страни да се върнат към спазване на условията на ядрената сделка от 2015 г., чиято цел е да възпре Иран от разработване на ядрено оръжие, заяви американският държавен секретар Антъни Блинкън пред колегите си от Франция Великобритания и Германия, по време на видеоконферентна среща.

Блинкън е казал на външните министри от европейската Тройка, участваща в споразумението, известно като Съвместен всеобхватен план за действие (СВПД), че правителството на американския президент Джо Байдън ще се върне в сделката, ако Иран започне отново изцяло да я спазва.

"Държавният секретар Блинкън потвърди, че както е казал президента Байдън, ако Иран се върне към стриктно изпълнение на задълженията си по сделката, САЩ ще направят същото и са готови да започнат разговори с Техеран за постигане на тази цел", се казва в съвместно изявление на първите дипломати на САЩ и европейската Тройка.

САЩ са изразили готовност на преговарят с Иран на съвместна среща във формат 5+1, съставен от петте постоянни страни членки на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия, заяви френски дипломатически източник.

Същевременно, ако Иран предприеме действия за анулиране на допълнителния протокол, който позволява на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да извършва инспекции на ирански ядрени обекти с кратко предизвестие, ще последва "твърда реакция", допълни същият източник.