Британската опозиционна Лейбъристка партия води на управляващата Консервативна партия с 33 процента в нагласите за гласуване, става ясно от социологическо проучване на "Югав", публикувано вчера.

Тази преднина е безпрецедентна за проучване на "Югав", а също така и най-силният резултат, който е отбелязвала която и да било партия в проучвания, публикувани след края на 90-те години, изтъква социологическата агенция, цитирана от БТА.

По-рано вчера британската премиерка Лиз Тръс направи изявление в защита на плана си за икономически растеж, след като големите намаления на данъци, обявени миналата седмица, намалиха стойността на британската лира и на правителствените облигации.

Съгласно проучването на "Югав", извършено в сряда и вчера, 54 процента от анкетираните са заявили, че подкрепят лейбъристите, а 21 процента са казали, че симпатизират на консерваторите.

В проучването са взели участие над 1700 британци.

Междувременно стана известно, че британската премиерка Лиз Тръс ще участва следващата седмица в първата среща на Европейската политическа общност в Чехия, предаде Ройтерс, като се позова на изявление от вчера на източник от британското правителство.

Френският президент Еманюел Макрон първи предложи да бъде създадена Европейска политическа общност, за да бъде парирано влиянието на Русия и Китай на Балканите и в Източна Европа, припомня Ройтерс.

Изданието "Политико", което първо съобщи, че Тръс ще участва в срещата, информира, че основни теми на нея ще бъдат конфликтът в Украйна и енергийната сигурност.

Великобритания е информирала европейските си партньори не само за готовността на Тръс да участва в срещата, а и за желанието на Лондон да бъде домакин на следващата среща на общността, предаде "Политико", като се позова на двама британски представители.