Затворническият бунт в Южната наказателна колония на украинския град Одеса избухва заради персонални обиски, съобщава ТАСС и БТА. Агенциите се позовават на упълномощената по правата на човека към Върховната рада Людмила Денисова. Тя съобщи, че по време на бунта затворниците са успели да вземат за заложници трима медици и трима надзиратели.

"Сега те са освободени. Ситуацията е под контрола на полицията, осъдените се разпръснаха по локалните сектори", обяви Денисова на страницата си във Фейсбук.

Неин представител в Южния регион на Украйна е отишъл на място, за да получи информация от първа ръка. По-рано днес украинската полиция съобщи, че при сблъсъци със затворници, барикадирали се в място за изтърпяване на наказания в Одеса, са ранени четирима надзиратели, предаде Асошиейтед прес.

Серхий Шайхет, ръководител на следствения отдел на полицията в пристанищния град, каза по-късно по телевизията, че органите на реда преговарят със затворниците. Беше съобщено също, че няколко лишени от свобода са ранени, а има и избягали затворници. Местният сайт "Думская" публикува снимки на хора, задържани пред самия затвор и отведени обратно в него.

Няколко активисти, събрали се пред затвора, казаха, че лишените от свобода протестират срещу лошото качество на храната.Съобщенията за масово бягство на затворници от място за изтърпяване на наказания в Одеса не се потвърдиха, предаде ТАСС като се позова на сайта "Думская", който излъчва пряко от мястото на събитието.

"Загинали няма, информацията за бягство и вземане на заложници се оказа фалшива, в момента вътре работят специалните части", посочи информационният портал.