Атомна бомба, разработвана от администрацията на Байдън, може да опустоши Москва, според симулация, анализирана от сп. "Нюзуик".

Създаването на нова американска бомба, разновидност на бомбата B61, разработена през 60-те години по време на Студената война, беше обявено от Министерството на отбраната на САЩ миналата седмица. В прессъобщение на Пентагона се казва, че B61-13 има за цел да "засили възпирането на противниците и увереността на съюзниците", като предостави на президента Джо Байдън "допълнителни възможности срещу определени по-трудни и големи военни цели".

Макар Пентагонът все още да не е разкрил колко точно мощна ще бъде бомбата, официални лица твърдят, че тя ще може да има въздействие, подобно на по-стария модел - B61-7. Тази атомна бомба има заряд, равен на 360 килотона тротил, което е приблизително 24 пъти повече от взривната сила на 15-килотонната бомба, която САЩ хвърлят върху Хирошима в Япония по време на Втората световна война.

Визуално представяне на потенциалното събитие е създадено с помощта на Nukemap - онлайн инструмент, създаден от историка на науката и ядрените технологии Алекс Уелърстейн. Според симулацията бомба B61-13, експлодирала над Москва с приблизителна максимална мощност от 360 килотона тротил, би причинила значителни разрушения и би довела до около 300 000 жертви.

Всичко, което се намира в радиус от около половин миля (приблизително 800 м) от мястото на детонацията на бомбата, ще бъде изпарено от огнено кълбо, а тежките поражения ще разрушат сгради и вероятно ще убият всички останали в радиус от една миля (около 1,6 км).

Всеки, който се намира на около 2 мили (3,2 км) от мястото на детонацията, ще бъде изложен на толкова високи нива на радиационно облъчване, че ще умре в рамките на месец, а 15 % от оцелелите ще умрат от рак на по-късен етап от живота си.

Според Nukemap на около 2 мили от мястото на експлозията на бомбата сградите ще бъдат напълно разрушени с голяма вероятност да започне пожар с много смъртни случаи, а нараняванията - "универсални". Мнозина биха получили съдбоносни изгаряния. Заради радиацията ще има допълнителни смъртни случаи в по-голям регион.

Симулацията показва, че смъртните случаи в Москва биха били около 311 480, а броят на ранените би достигнал 868 860. Населението на руската столица се оценява на над 12,6 милиона души.

Ако бъде хвърлена над Санкт Петербург, бомбата B61-13 би могла да бъде още по-опустошителна, като жертвите ще достигнат около 360 150 души, а ранените ще бъдат близо 685 930, показват резултатите от симулацията, създадена от Nukemap.

Снимка: iStock by Getty Images

САЩ не са заплашвали да изстрелят ядрена бомба над Русия, припомня "Нюзуик". Вместо това заместник-министърът на отбраната по въпросите на космическата политика Джон Плъмб съобщи в изявление, че разработването на новата бомба "отразява променящата се среда за сигурност и нарастващите заплахи от страна на потенциалните противници".

В съобщението Плъмб допълва: "Съединените щати са длъжни да продължат да оценяват и внедряват способностите, от които се нуждаем, за да възпираме и, ако е необходимо, да реагираме на стратегически атаки, както и да гарантираме сигурността на нашите съюзници."

В четвъртък президентът на Русия Владимир Путин подписа закон за оттеглянето на страната му от Договора за пълна забрана на ядрените опити (ДПЗЯО). САЩ осъдиха тази последна стъпка на Кремъл, въпреки че тя беше очаквана, припомня изданието.

"Действията на Русия само ще подкопаят доверието в международния режим за контрол на въоръженията", заяви в изявление държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, цитиран от "Нюзуик".