Американският щат Ню Йорк иска обезщетение в размер на 370 милиона долара от Доналд Тръмп, неговите синове и тяхната империя за недвижими имоти "Организация Тръмп", предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Щатските съдебни власти са внесли иска в тази насока. Това е повече от 250-те милиона долара, които главният прокурор на щата Летиша Джейм поиска през есента на 2022 г. по гражданското дело заради финансови измами, извършени от Тръмп и неговата организация. Делото се гледа от съд в Ню Йорк от минала година. По него миналата есен свидетелстваха самият Тръмп и неговите синове Доналд Тръмп-младши и Ерик Тръмп.

В отговор на искането на щата Ню Йорк Тръмп в социалната си мрежа "Трут соушъл" атакува вербално Летиша Джеймс, че е корумпирана и че е тръгнала на "лов на вещици" срещу него. "Не съм направил нищо нередно. Моите финансови декларации са изрядни и много внимателно изготвени", заяви Тръмп.

Бившият републикански президент, неговите синове и тяхната семейна империя "Организация Тръмп" са обвинявани от гражданското правосъдие на Ню Йорк, че са раздули по колосален начин стойността на небостъргачи, луксозни хотели, голф игрища, притежавани от империята им, за да получат благоприятни за тях заеми от банките и по-добри застрахователни условия.

Още преди началото на делото съдията по него Артър Енгърън заяви, че обвинението е представило убедителни доказателства, че между 2014 и 2021 г. Тръмп, неговите синове и неговата организация за надценили активите на групата им с между 812 милиона на 2,2 милиарда долара през годините.

В резултат на повторяеми измами съдията постанови компаниите, управляващи тези активи, като например "Тръмп тауър" на Пето авеню на Манхатън или небостъргача на номер 40 на "Уолстрийт" да бъдат закрити. Но апелативен съд временно отмени тези мерки.

Делото освен това касае редица други престъпления, като застрахователна измама и неплатени глоби, изискани от прокуратурата на Ню Йорк. В резултат на всичко това от Тръмп и близките му се изисква вече да плати 370 милиона долара, а не 250 милиона долара за насени щети. Съдията по делото ще се произнесе в края на месеца дали прокуратурата има основание да иска по-висока сума от Тръмп.