Националното радио на Нова Зеландия започна разследване и е разпореди на служител да излезе в отпуск, след като стана ясно, че поредица от новини на сайта на медията за нахлуването на Русия в Украйна са били редактирани, за да представят "невярна информация за събитията", предаде Ройтерс.

Радио Нова Зеландия (RNZ), което е финансирано от правителството, но има редакционна независимост, до вчера е коригирало 15 материала на сайта си, първият от които е публикуван през април 2022 г., заради "неподходяща редакция".

Корекциите, направени от радиото в материалите, са се наложили, защото в резултат на редактирането им първоначалните текстове са променени така, че да представят проруски интерпретации на някои събития в Украйна като факт.

Четиринадесет от новините са били взети от агенция Ройтерс, а една от Би Би Си, показват линковете към тях.

Радио "Нова Зеландия" посочи в изявление, че продължава да извършва подробен одит и анализ на всички журналистически текстове, които биха могли да бъдат неподходящо редактирани.

Радиото е абонат на Ройтерс, посочва агенцията.

Говорител на министъра на теле- и радиоразпръскването и медиите Уили Джаксън, каза, че министърът е в течение на въпроса и ще продължи да бъде информиран, а днес ще получи допълнителни актуализации за случилото се.

В петък медията съобщи, че е разбрала за проблема и е започнала "незабавно разследване". Служител е излязъл в отпуск докато се провежда разследването и му е забранен достъп до компютърните системи на националното радио.

В събота главният изпълнителен директор на РНЗ Пол Томпсън обяви външен одит на процесите на редактиране в радиото и резултатът ще бъде публикуван.

Въпросът стана публично достояние, след като в материал на Ройтерс от 8 юни бяха направени промени във връзка с употребата на думата "война" в Русия.

Текстът на новината е бил редактиран на сайта на РНЗ. Така в материала се чете, че през 2014 г. "проруско избрано правителство беше свалено по време на съпроводената с насилие украинска цветна революция на Майдана".

След това в текста некоректно се твърди, че "Русия е анексирала Крим след референдум, докато новото прозападно правителство потискаше етническите руснаци в Източна и Южна Украйна".

Проруският президент на Украйна Виктор Янукович беше свален през 2014 г. по време на събития, станали известни като революцията на Майдана. Това се случи след месеци на протести, предизвикани от неговото неспазено обещание за по-тесни връзки с Европейския съюз. Десетки протестиращи бяха убити, припомня Ройтерс.

Референдумът за Крим беше определен като измама от Украйна и повечето западни правителства. Те също така обвиниха Русия, че използва фалшиви обвинения, че етническите руснаци са потискани, за да оправдае обявената от промосковски сепаратистки групи независимост в Източна Украйна.

Коригираната версия на сайта на РНЗ възстанови първоначалната формулировка в материала на Ройтерс, който гласи, че "конфликтът в Източна Украйна започна през 2014 г., след като проруски президент беше свален по време на украинската революция на Майдана, а Русия анексира Крим, с подкрепяни от Русия сепаратистки сили, които се бият срещу украинските въоръжени сили".

Резолюция на Общото събрание на ООН обяви референдума в Крим за невалиден, а службата на ООН за човешките права заяви през 2014 г., че етническите руснаци в Украйна лъжливо са твърдели, че са нападнати, за да оправдаят руската намеса, посочва Ройтерс.