Министърът на правосъдието и регионалното развитие на Нова Зеландия Кири Алан подаде днес оставка, след като полицията повдигна срещу нея обвинение, че е причинила автомобилна катастрофа, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че инцидентът с Алан е поредният скандал, в който са замесени министри от новозеландското правителство по-малко от три месеца преди предстоящите в страната избори.

Министър-председателят Крис Хипкинс съобщи, че Алан е предизвикала катастрофата малко след 21:00 часа вчера в Уелингтън, като е била задържана в централния полицейски участък в столицата за около четири часа.

Полицията твърди, че Алан се е блъснала в паркиран автомобил. Повдигнати са ѝ обвинения за невнимателно шофиране, както и за отказ да придружи полицейски служител.

Хипкинс заяви, че според алкохолната проба Алан е имала над допустимото количество алкохол в кръвта, но срещу нея не е било повдигнато обвинение за шофиране в нетрезво състояние. Полицията съобщи, че е връчила на Алан известие за нарушение във връзка с алкохолната проба.

Не е насрочена дата кога тя трябва да се яви в съда. Ако бъде призната за виновна, Алан може да бъде глобена и да ѝ бъде отнета шофьорската книжка.Реклама след 7-ми параграф