Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви вчера на пресконференция в Букурещ, че ако атаките на сирийския режим и Русия по сирийската провинция Идлиб спрат, Турция е готова "да работи заедно с всички партньори" за прекратяване на присъствието на терористични групировки в този район, пише Мурат Йеткин от "Хюриет дейли нюз", цитиран от БТА.

"Защо трябва да е нужно да бъдат избити голям брой цивилни, жени и деца? Можем да направим заедно крачка към решение", попита Чавушоглу.

Той назова като партньори Русия, Иран, Франция и Великобритания, добавяйки "и други освен всички тези партньори" в Сирия, без да спомене изрично сирийския режим.

Турция намали отношенията си с правителството на Башар Асад в Сирия през 2012 година, като каза, че не може да има решение, при което Асад остава на власт.

Изявлението на Чавушоглу дойде няколко часа след изказване на заместник-външния министър на Русия Сергей Рябков, който каза, че "в позициите на Русия и Турция може не всичко да съвпада на 100 процента, но страните търсят общ знаменател". Рябков каза също, че те се "мъчат" да намерят с Турция по въпроса за Сирия "възможно най-големия общ знаменател", а не "най-малкия".

Турция всъщност направи важна стъпка преди срещата в Техеран на 7 септември между турския президент Реджеп Тайип Ердоган, руския президент Владимир Путин и иранския президент Хасан Рохани, като тихомълком включи Хаят Тахрир аш Шам в списъка си с терористични организации. Хаят Тахрир аш Шам беше основана, когато свързаната с Ал Кайда групировка Ан Нусра се разформирова през 2017 г. Правейки това, Турция изпрати две важни послания на страните на терен в Сирия. Първото послание бе адресирано към Русия, Иран, САЩ и др., че Турция е готова да се бори с терористите, демонстрирайки разбиране, че ги разграничава от цивилните. Второто послание бе изпратено до онези в Хаят Тахрир аш Шам, които може да използват възможността като последен шанс да напуснат групировката, за да не бъдат атакувани от Турция и другите.

В статия за "Уолстрийт джърнъл" на 11 септември, в която президентът Ердоган заявява, че Сирия, подкрепяна от Русия, не бива да използва антитерористичната борба като претекст да елиминира всички опозиционни групи в страната, той вероятно проправя пътя за подобен ход. Вероятно не е много лесно да се разграничат терористи от цивилни, главно защото носят обикновени дрехи, а не военни униформи, което ги улеснява да се слеят с местните жители; пък й биха се постарали да сплашат местните да не ги предават. Може би обаче си струва да се опита, за да се попречи на нова миграционна вълна и поток терористи от Сирия към Турция, което би могло да засегне също и страните от ЕС. Идлиб е едва на 35 км от турската граница.

Скорошни изявления от страна на Русия и Турция също показват, че все още не са се изчерпали надеждите за намирането на решение на проблема, както за разгромяване на терористите и избягване на цивилни жертви, така и за предотвратяване на поток от мигранти и терористи извън Сирия.