Президентът на САЩ Джо Байдън и водещият републикански съперник Доналд Тръмп остават с почти равна подкрепа преди очаквания реванш на президентския вот, сочи проучване на Ройтерс/Ипсос.

Четиридневната анкета, приключила в понеделник, показва, че Тръмп се ползва с подкрепата на 37% от допитаните срещу 34 на сто за Байдън. Разликата е на ръба от 2,9-процентната статистическа грешка, посочва Ройтерс.

Около 10% заявяват, че биха гласували за други кандидати, 12 на сто - че няма да гласуват, а 8 процента са отказали да отговорят в националното допитване, обхванало 1237 възрастни.

Надпреварата между Байдън и Тръмп става все по-оспорвана след като проучване от миналия месец даде 6% преднина на Тръмп.

Сегашноното проучването на Ройтерс/Ипсос идва дни след доклада на спецпрокурора Робърт Хър, който отказва да обвини Байдън, че взел секретни документи, когато напуснал вицепрезидентския пост през 2017 г., но и го описва като "благонамерен застаряващ човек с отслабнала памет". Вицепрезидентът Камала Харис нарече доклада "политически мотивиран".

Около половината от американците смятат, че Байдън е получил специално отношение в този случай. На това мнение са 53% от анкетираните, включително 29 на сто от демократите.

Резултатите подчертават потенциално критичните фактори за Байдън - около 86% от американците смятат, че 81-годишният Байдън е твърде стар, за да изкара още един мандат като президент. Тази цифра включва 59% от американците, които смятат, че както той, така и бившият президент Доналд Тръмп, фаворитът на Републиканската партия, са твърде стари, и 27%, които считат, че само Байдън е твърде стар.

Шестдесет и два процента от американците смятат, че Тръмп, който е на 77 години, е твърде стар, за да бъде президент. Има голяма разлика в начина, по който партиите гледат на съответните си кандидати - 73% от демократите смятат, че Байдън е твърде стар, за да служи, но само 35% от републиканците смятат, че Тръмп е твърде стар, за да служи.

91% процента от независимите смятат, че Байдън е твърде стар, за да служи, а 71% казват същото за Тръмп.

Притесненията относно възрастта и на двамата кандидати се увеличиха от септември, когато проучване на ABC News/Washington Post установи, че 74% от американците смятат, че Байдън - най-възрастният главнокомандващ в историята на САЩ - е твърде стар, за да служи още един мандат като президент, а 49 % казаха същото за Тръмп.