Палестински бойци тази сутрин са изстреляли ракета срещу южната част на Израел. Така беше сложен край на продължилото два месеца затишие в изпълнената с насилие обстановка по границата между Израел и Газа за разлика от все по-високото напрежение на окупирания Западен бряг, предаде БТА, цитирайки АП.

Израелските въоръжени сили казаха, че системи за противовъздушна отбрана са прехванали снаряда, заради който са били активирани предупредителните сирени в град Ашкелон в южната част на Израел. Не се съобщава за жертви. Часове по-късно израелски самолети нанесоха поредица от удари срещу четири военни обекта на Хамас - военната групировка, която управлява Газа.

На кадри в публикувани в социалните мрежи видеа се вижда как колони от дим се издигат от поразените лагери в централната и северната част на Ивицата Газа и източната част на град Газа. Никоя палестинска групировка не пое отговорност за изстрелването на ракетата, но израелските въоръжени сили обвиниха Хамас.

Операция на израелските въоръжени сили на Западния бряг вчера сутринта, при която бяха убити трима палестински бойци и осем бяха ранени, може да е предизвикала ракетната атака от Газа, посочва АП. Също вчера израелски балон за наблюдение се разби в северната част на ивицата Газа. Израелските въоръжени сили казаха, че разследват инцидента, но уточниха, че балонът не е бил свален от палестински бойци.

Израелските въоръжени сили провеждат почти ежедневни операции в окупирания Западен бряг, откакто поредица от атаки по-рано тази година причиниха смъртта на 19 души в Израел. Много от арестите бяха извършени около град Дженин - родното място на няколко от нападателите.