Британското правителство назначи днес бившия министър на енергетиката Грант Шапс за министър на отбраната на мястото на Бен Уолъс, който каза, че иска да се оттегли след четири години на поста и на следващите национални избори ще освободи и депутатското си място, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Уолъс, когото коментираха и като потенциален приемник на Генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, изигра водеща роля в действията на Великобритания в подкрепа на Украйна след започналата миналата година руска инвазия.

Докато Уолъс беше министър Великобритания предостави през 2022 г. военна помощ на стойност 2,3 милиарда лири (2,9 милиарда долара) на Киев. През май тази година тя стана и първата страна, която започна да доставя на Украйна крилати ракети с голям обсег, за да помогне за прекратяване на най-голямата сухопътна война в Европа от Втората световна война насам.

Миналата година Уолъс запази поста си, докато Великобритания преминаваше през един от най-бурните периоди в политическата си история, като двама премиери бяха принудени да се оттеглят заради скандал и икономически сътресения.

Оглавявайки министерството на отбраната Шапс ще поеме петия си държавен пост за последната година, след като премина през четири различни министерства - на транспорта (по времето на Борис Джонсън), на вътрешните работи (при Лиз Тръс), на бизнеса и търговията, и после и на енергийната сигурност и въглеродната неутралност (при Риши Сунак).

Назначаването му едва ли ще промени подкрепата на Великобритания за Украйна срещу Русия, посочва Ройтерс.

Персоналните промени в британското правителство показват, че премиерът Риши Сунак планира да оформи екипа си преди общите избори, които се очаква да се проведат през есента на 2024 г. Но на Грант Шапс му липсва опит в областта на отбраната. А той встъпва в длъжност като министър на отбраната в най-критичния момент за Обединеното кралство на фона на конфликта в Украйна, коментира "Блумбърг".

"Съществува риск дебатът за ресурсите за отбрана да се проточи. Съществуват много силни аргументи, че трябва да инвестираме повече в отбраната, отколкото сега. Бен Уолъс беше наясно с това. Бен Уолъс отстояваше тази гледна точка. Ще продължи ли този дебат?" - казва бившият началник на Генералния щаб Ричард Данът.