Цели 18 регионални летища във Франция станаха днес обект на нови фалшиви бомбени заплахи, а 10 от тях бяха евакуирани, съобщават властите, които обещават, че "големите идиоти", които стоят зад тези съобщения, ще бъдат наказани, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

От началото на вълната от бомбени заплахи в сряда обаче работата на основните летища, обслужващи Париж, по-специално "Шарл де Гол" и "Орли", не е засегната.

"От сряда насам наблюдаваме увеличаване на броя на сигналите и фалшивите бомбени заплахи на нашите летища. Искам да кажа много ясно, че малките хитреци или шегаджиите, които играят подобна игра, всъщност са големи идиоти, дори големи престъпници", заяви френският министър на транспорта Клеман Бон.

Броени часове преди началото на училищната ваканция по случай Деня на Вси свети, днес за трети пореден ден въздушният трафик беше нарушен.

В сряда 17 летища са получили заплахи, като 15 от тях бяха евакуирани; в четвъртък 25 летища са станали обект на заплахи и в 19 от тях са били предприети мерки за евакуация, според министъра.

Миналата събота два от най-известните паметника в света - Лувърът и Версайският дворец - бяха евакуирани и затворени след бомбени заплахи, последвани от сигнали за тревога. 

Днешните бомбени заплахи, получени чрез имейли, "като цяло са проверени и отхвърлени в момента", добави министърът този следобед.

"Всеки, който си мисли, че си прави лоша шега или плаши хората, трябва да знае, че това е престъпление, което ще бъде много сериозно и сурово наказано, че ще бъде идентифициран и всеки един от тях ще бъде наказан. Наказанието е от две до три години лишаване от свобода и глоба от няколко десетки хиляди евро", отбеляза Бон.

Министърът не посочи днес кои са засегнатите обекти, но в предишен доклад от източници от летищните власти се изброяват 14 засегнати летища, сред които Бордо, Безие, Лил, Бове, Тарб, Нант, Брест, Тулуза, Каркасон, Лион ("Брон"), По, Ница, Биариц и Рен.

Впоследствие много летища, включително Бордо, Нант, Лил, Тулуза, Каркасон и Брест, потвърдиха, че към тях са изпратени заплахи, както и Перпинян и Базел-Мюлуз.

Днешните нарушения на въздушния трафик обаче не бяха толкова сериозни, колкото предишния ден, когато някои летища претърпяха закъснения на полетите до три часа.