Нова Зеландия планира да избие всички плъхове, белки и опосуми на територията си, за да предпази птицата киви от изчезване, пише в. "Дейли мейл".

Знаковата безкрила птица е в опасност, защото гнезди на земята и гризачите изяждат яйцата и малките й.

Правителството на Нова Зеландия е изчислило, че 25 милиона местни пернати от всички видове стават жертва на плъхове, белки и опосуми всяка година.

Кивито и други рядко срещани новозеландски птици са особено уязвими, защото са еволюирали в свят без хищници с остри зъби. Някога популацията на птицата киви е наброявала милиони, но сега е едва 68 хиляди. Популацията намалява с 2% годишно. Така видът е заплашен да изчезне до 50 години.

Птицата киви има защита срещу пернатите хищници, които ловуват, осланяйки се на зрението си. За да се предпази от тях, тя замръзва на място. Срещу гризачите обаче е беззащитна.

Плъховете се появяват в Нова Зеландия, когато преди 800 години маорите се заселват на територията й. Втора "вълна" идва заедно с европейските заселници.

Програмата на правителството, за изтребване на гризачите има своите критици, които я обявяват за нереалистична и твърде скъпа.

Ръководителят на проекта, чрез който новозеландските острови трябва да се освободят от плъховете, белките и опосумите, Брент Бийвън обаче я смята за "напълно осъществима".

Новозеландското правителството насърчава благотворителни организации и частния сектор също да помогнат за опазването на птицата киви.