Поредна серия от земетресения с магнитуди над 4 бяха регистрирани днес в Югоизточна Турция. Трусове имаше в три от най-засегнатите окръзи при разрушителните земетресения на 6 февруари - Адъяман, Адана и Хатай.

Земетресение с магнитуд 4,4 бе регистрирано в 8:27 ч. (7:27 ч. българско време), информира Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД).

По данни на АФАД епицентърът на труса е бил в град Челикхан, а дълбочината му е била 7 километра.

Междувременно в 3:20 ч. е станало земетресение със сила 4,1 в Адана. Епицентърът му е бил в град Туфанбейли, а дълбочината - 7 километра.

И жителите на буквално сринатия със земята при трагедията на 6 февруари град Антакия (окръг Хатай) тази сутрин бяха събудени от нов трус с магнитуд 4.

Земетресението е станало в 6:03 ч., дълбочината му е била 7,23 км, информира АФАД.

Междувременно от Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации съобщават, че общо 45 996 души са настанени във фургоните във временните лагери в силно засегнатите от земетресения зони. В момента има 189 подобни изградени градчета.

Планира се да бъдат поставени общо 95 190 фургона за хората, останали без дом при бедствието миналия месец.

За по-малко от месец в Турция са били регистрирани 13 хиляди вторични трусове след унищожителните земетресения на 6 февруари, сочат данните на правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД). Броят на жертвите при трагедията от миналия месец надхвърли 45 хиляди души.

В изявлението на АФАД се посочва, че 13 хиляди земетресения, които по принцип се очаква да бъдат регистрирани в рамките на шест месеца, са станали за по-малко от един месец.