Началникът на руския генерален щаб Валерий Герасимов бе назначен днес от министъра на отбраната Сергей Шойгу за командващ "специалната военна операция" в Украйна, предаде ТАСС, като се позова на министерството на отбраната на Русия.

То съобщи днес в изявление, че "за командващ Обединената групировка войски (сили) (в зоната на "специалната военна операция" в Украйна) е назначен началникът на генералния щаб (на руските въоръжени сили) армейски генерал Валерий Герасимов. Негови заместници са: главнокомандващият Въздушно-космическите сили армейски генерал Сергей Суровикин, главнокомандващият Сухопътни войски армейски генерал Олег Салюков и заместник-началникът на генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация генерал-полковник Алексей Ким."

Решението за повишаване равнището на ръководство на операцията се дължи на "разширяването на мащаба на задачите, решавани в хода на нейното изпълнение, (както и на) необходимостта от организиране на по-тясно взаимодействие между (различните) родове войски от въоръжените сили, а също и от подобряване на качеството на всички видове поддръжка и на ефективността на управлението на групировките войски (сили)", обясни руското министерство на отбраната.

През октомври миналата година за командващ Обединената групировка войски в района на руската "специална военна операция" в Украйна бе назначен Сергей Суровикин, който от 2017 г. е главнокомандващ Въздушно-космическите сили на Русия, припомнят ТАСС и БТА.

Ген. Сергей Суровикин, наричан още генерал Армагедон, се задържа като командващ на руските войски в Украйна само три месеца, става заместник на Герасимов.

Това е втора смяна на главнокомандващия руските войски. Суровикин дойде на мястото на назначения през април 2022 г. Александър Дворников.

Снимка: АР/БТА

Кой е ген. Герасимов? 

Валерий Василиевич Герасимов е съветски и руски военачалник. Началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация - първи заместник-министър на отбраната на Руската федерация от 9 ноември 2012 г., член на Съвета за сигурност на Руската федерация. През 2013 г. получава званието армейски генерал, а през 2016 г. получава отличието "Герой на Руската федерация".

Герасимов е роден в семейство на работници на 8 септември 1955 г. в град Казан. Завършва Казанското суворовско военно училище (1971 - 1973) с отличие, Казанското висше танково командно училище "Върховен съвет на Татарска АССР" (1973 - 1977) със златен медал, Военната академия на бронетанковите войски (1984 - 1987) с отличие, Военна академия на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация (1995 - 1997).