Нова ракетна атака предприе Русия срещу Украйна. Сирените за въздушна тревога са се включили в цялата страна, включително в столицата Киев.

Зам.-началникът на президентската канцелария Кирило Тимошенко призова гражданите да не напускат противобомбените укрития. По думите му в Кривой рог е ударена жилищна сграда. "Има разрушения, под отломките може би има хора", написа Тимошенко и добави, че спасителните екипи вече работят на място.

По-късно съветникът на вътрешния министър Антон Геращенко съобщи в канала си в Телеграм, че руска ракета е ударила триетажна жилищна сграда. Напълно е разрушен един от петте входа. 

"Под отломките има мирни граждани. Вече е ясно, че има двама загинали, а трима са пострадали. Със сигурност един човек все още е затрупан. Спасителите са успели да извадят момиче, но какво е състоянието й не е ясно", допълва Геращенко. 

Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи в официалния си канал в Телеграм, че в три района на украинската столица са избухнали взривове. "Експлозии избухнаха в Днипровски, Деснянски и Голосеевски райони. Не напускайте укритията, атаката продължава. Движението по всички линии на метрото временно е спряно", обяви Кличко.

В украинската столица е спряно и водоподаването заради поразен обект от енергийната инфраструктура, допълва кметът. 

По информация на Оперативния щаб на въоръжените сили на Украйна електричеството в Харков е напълно изключено, спряно е метрото. След удари по обекти от енергийната инфраструктура в Харковска, Кировоградска, Донецка и Днепропетровска области е прекъсната контактната железопътна мрежа, затова са пуснати в движение композиции с дизелови локомотиви. 

12 ракетни удара са нанесени в Запорожието, като в Днепропетроск няма осветление, а в Кременчуг няма и осветление, и отопление.

 

Министърът на енергетиката на Украйна Герман Галущенко съобщи в официалния си профил във Фейсбук, че са поразени обекти от енергийната инфраструктура в южната и източната част на страната, така че е възможен спад в производствените обеми. 

По непотвърдена информация, разпространена от медии в Телеграм, при въздушните удари е поразена Криворожката ТЕЦ, която е най-голямата в Европа, работеща на твърдо гориво.

По-рано губернаторът на Николаевска област Виталий Ким съобщи, че около 60 ракети са засечени да се насочват към украинското въздушно пространство.

Русия извърши многократно нападения срещу украинската енергийна инфраструктура от октомври насам, което доведе до спиране на електрозахранването из цялата страна.