Експлозия разтърси шриланкийския град Пугода, на около 40 километра от столицата Коломбо, предадоха Ройтерс и ТАСС. Властите поясниха, че става дума за контролиран взрив, извършен от силите за сигурност, на подозрителен предмет, намерен на сметище в града, допълва Асошиейтед прес.

По-рано бе съобщено, че експлозията е станала зад сградата на местния съд. Новината за взрива стресна жителите на Шри Ланка броени дни след серията от терористични атаки в страната, в които на Великден загинаха 359 души, а около 500 души бяха ранени.

Тази нощ бяха арестувани още 16 души във връзка с атентатите на Великден, предаде ДПА. Така броят на задържаните нарасна на 76 от неделя досега. Конфискувани са и коли, използвани от задържаните.

Сред задържаните има няколко пакистанци и един египетски гражданин, допълва Ройтерс.

Служители на ФБР и на Интерпол помагат на властите на Шри Ланка в разследването на атентатите, предаде ДПА. Управлението за гражданско въздухоплаване пък наложи забрана за използване на дронове и безпилотни самолети във въздушното пространство на страната до второ нареждане.

В Шри Ланка бяха разположени хиляди допълнителни военни, за да подпомагат полицията в издирването на заподозрени за серията атаки, предаде Франс прес. Военните, които участват в тази операция, бяха увеличени от 1300 на 6300. Военновъздушните и военноморските сили изпратиха 2000 души.

Експлозиите в три църкви и три хотела на Великден бяха извършени от атентатори самоубийци. Коломбо призна за пропуски на държавно ниво по отношение на сигурността. Стана ясно, че властите не са могли да предотвратят атентатите, въпреки че са разполагали с важни предварителни сведения.

Днес австралийският премиер Скот Морисън каза, че един от атентаторите в Шри Ланка е бил в Австралия преди години като студент. Той е напуснал страната през 2013 г., предаде Асошиейтед прес.

Британски служители по сигурността казаха, че един от атентаторите вероятно е учил във Великобритания в периода 2006-2007 г. Става дума за мъж на име Абдул Латиф Джамил Мохамед. По време на пребиваването му във Великобритания той не е бил под наблюдение на британското разузнаване.

Като цяло обстановката в Шри Ланка остава напрегната. Днес за кратко беше затворен основният път, водещ към летището на Коломбо заради подозрителна кола на съседен паркинг. Тревогата се оказа неоснователна, предаде Ройтерс.

Силите за сигурност освен това наредиха на служителите на централната банка да не напускат сградата в Коломбо заради подозрения, че в близост може да стане експлозия, предаде Ройтерс, като се позова двама служители на банката.

Католическите църкви в страната пък остават затворени до ново нареждане, предаде Франс прес, като се позова на висш църковен представител.

На снимката: Пакистански християни участват в церемония в памет на жертвите на атентатите в Шри Ланка на Великден, която се проведе в Лахор на 24 април