План на страните от Г7, наречен "Глобален щит", беше обявен днес на конференцията за изменението на климата КОП27, предаде Ройтерс. Целта на плана ще бъде финансиране на държавите, които са потърпевши от климатични бедствия.

Планът ще бъде координиран от Германия, която председателства групата от Г7, както и от уязвимите държави от климатичния форум, известен като "В 20". "Глобален щит" ще осигури средства за предварително обезпечаване и защита от бедствия след наводнения, суша или урагани.

Инициативата е подкрепена със 170 милиона евро от Германия и 40 милиона евро от други страни, сред които Дания и Ирландия. През следващите няколко месеца "Глобален щит" ще осигурява подкрепа при бедствия в страни като Пакистан, Гана, Фиджи и Сенегал.

Някои държави и участници са скептични относно плана и смятат, че е възможно той да навреди на усилията за постигане на по-мащабно споразумение за финансова подкрепа на "загуба и вреда" - термин, с който ООН назовава щетите, нанесени от глобалното затопляне, които не могат да бъдат възстановени.

По думите на германската министърка на икономическото сътрудничество и развитие Свеня Шулце "Глобален щит" цели да допълни, а не да замени международните действия по отношение на "загуба и вреда".