Поне шест часа тази нощ продължи обстрелът на различни региони на Украйна. Бяха използвани крилати и балистични ракети, както и ирански дронове камикадзе "Шахид-136".

Ето какво е известно за броя на ракетите и за резултатите от атаката:

Според командващия ВСУ Валерий Залужний, тази нощ руската армия е изстреляла по Украйна 81 ракети от различен тип: 28 крилати ракети X-101/X-555 с въздушно базиране, 20 крилати ракети "Калибър" с морско базиране, 6 крилати ракети X-22 с въздушно базиране, 6 крилати ракети с въздушно базиране X-47 "Кинжал", 8 управляеми авиационни ракети: 2 X-31П; 6 X-59, 13 ракети земя-въздух С-300.

Освен това са използвани осем дрона "Шахид" (четири от тях са свалени)

"В резултат на организираните контрамерки от 48 крилати ракети X-101/ Х-555, "Калибър" са унищожени 34. Осем управляеми авиационни ракети Х-31П и Х-59 не успяха да достигнат целите си", съобщи Залужний.

В резултат на ударите бе съобщено за многобройни щети, загинали и ранени мирни граждани.

В Золочевски район, в Лвовска област ракета е паднала в жилищен район. Избухнал е пожар, който вече е потушен. До момента е известно, че са загинали петима души - трима мъже и две жени. По време на обстрела те са били в домовете си.

Развалините все още се разчистват. Възможно е под тях да има още хора.

Пожарът е унищожил три къщи. Три автомобила, гараж и няколко стопански постройки.

По подобен начин са пострадали неназован обект от енергийната инфраструктура в Одеска област и жилищна къща.

В Одеска област след ракетния удар са повредени няколко електропровода и опори.

В момента са в сила почасови аварийни прекъсвания на електрозахранването, съобщи местният губернатор Максим Марченко.

По време на масираната ракетна атака над Одеска област са били свалени шест ракети и един дрон.

В Харков местните власти съобщиха за щети по енергийната инфраструктура, както и за един частен дом в региона.

Електрическият транспорт, включително метрото в Харков бяха спрени, съобщиха градските власти. Метрото функционира като убежище.

В Киев кметът Виталий Кличко съобщи за най-малко три експлозии и двама пострадали.

В Голосеевския район на украинската столица е нанесено поражение на инфраструктурен обект. В Святошински район двама души са били ранени от отломки от ракета. Също така отломките от ракетата са повредили превозни средства. В Киев са въведени частични извънредни прекъсвания на електрозахранването.

Местни прекъсвания на електрозахранването са регистрирани и в други региони. За същото съобщи и администрацията в Житомир.

"В Житомир няма електрозахранване и вода в повечето домове след нощната атака с шахиди", заяви кметът на града Серхий Сухомлин

В Кропивницки район е ударено енергийно съоръжение, което беше потвърдено от началника на областната администрация Андрей Райкович.

Днепропетровска област е била атакувана през нощта от безпилотни самолети и ракети. Взривове е имало в Днепровски, Павлоградски, Криворожки и Никополски окръг.

Предварително един човек е загинал, двама са ранени.

Нанесени са щети на енергийна инфраструктура и промишлени предприятия. "Там има сериозни разрушения", заяви губернаторът Сергей Лисак.

По време на нощната ракетна атака са били поразени три топлоелектрически централи на ДТЕК. Оборудването на централите е сериозно повредено, съобщиха от компанията.

В същото време бе съобщено, че Запорожката АЕЦ е напълно изключена от електрическата мрежа поради нощния ракетен удар, съобщиха от Енергоатом.

По данни на компанията в 3:53 ч. последната комуникационна линия между централата и украинската енергийна система е била изключена в резултат на ракетните удари.

"В момента централата е изключена и е преминала в режим на прекъсване на електрозахранването за шести път по време на окупацията, блокове 5 и 6 се привеждат в студено състояние, включени са 18 дизелови генератора за захранване на собствените нужди на ЗАЕЦ. Горивото за тяхната работа ще стигне за 10 дни", - заявиха в "Енергоатом".

Те предупредиха, че ако не е възможно да се възобнови външното електрозахранване на централата, "може да се стигне до авария с радиационни последици за целия свят".