Норвегия заяви, че е имала "предварителни контакти" с представители на правителството и опозицията на Венецуела, потвърждавайки неотдавнашни медийни съобщения, че посредничи за решаване на венецуелската криза, предаде ДПА.

"Това беше част от проучвателна фаза с цел да допринесем за намиране на решение на ситуацията в страната. Потвърждаваме готовността си да продължим да подкрепяме търсенето на мирно решение", се казва в изявление на норвежкото външно министерство.

Венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо потвърди, че Норвегия посредничи между правителството и опозицията, но отрече двете страни да водят преговори.

Той определи норвежкото посредничество като една измежду много инициативи.

Норвегия не е сред страните, които са признали Гуайдо за и.д. президент на Венецуела, отбелязва ДПА.

Снимка: БТА/AP

В същото време президентът на Венецуела Николас Мадуро за първи път се е срещнал с представители на международната контактна група и е обсъдил с тях последиците от санкциите, обявени от САЩ срещу страната, съобщи венецуелското министерство на външните работи, цитирано от ТАСС.

По данни на държавната телевизия на срещата са били обсъдени и възможни преговори между правителството и опозицията, насочени към разрешаване на политическата криза във Венецуела.

Международната контактна група бе създадена в началото на 2019 г. по инициатива на ЕС. В работата й участват представители на ЕС и осем страни от блока - Великобритания, Германия, Испания, Италия, Холандия, Португалия, Франция и Швеция, както и на четири страни от Латинска Америка - Боливия, Коста Рика, Уругвай и Еквадор. На 7 февруари в Монтевидео се проведе първото заседание на министерско равнище.