Македонският министър-председател Зоран Заев гласува на референдума днес, на който избирателите трябва да дадат отговор на въпроса дали приемат договора с Гърция за преименуване на страната на Република Северна Македония, предаде Асошиейтед прес.

Заев пусна гласа си в Струмица в югоизточната част на страната и призова сънародниците си да излязат и да гласуват масово. Той изрази увереност, че активността на референдума ще бъде висока като доказателство за това, че македонците подкрепят присъединяването на страната си към НАТО и ЕС.

Македонският премиер обеща преди дни, че ако референдума не успее ще подаде оставка. Засега избирателната активност е много слаба.

С бавен темп започна гласуването на референдума в Р Македония днес, като през първите два часа приблизително 2,5 процента от избирателите се явиха пред урните, предаде агенция МИА, позовавайки се на данни, изнесени от Държавната избирателна комисия (ДИК) на първата й пресконференция за деня.

Според данните на Държавната избирателна комисия на Македония (ДИК) до 11:00 часа местно време (12:00 часа българско време) правото си на глас са упражнили 8.03 процента от гласоподавателите, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал "Алсат-М".

По време на своята пресконференция, която е втората за деня, от ДИК поясниха, че към тях са били подадени седем жалби за нарушения на избирателното право, от които три са били отхвърлени, а четири се обработват.

Следващата пресконференция на комисията е насрочена за 13:30 часа местно време (14:30 българско време).

1,8 милиона граждани са призовани да гласуват днес в 3480 избирателни секции в 80 общини. Гласуването към момента протича без проблеми и нередности.

Избирателната активност до 9 ч. е била 2,45 на сто. Най-висока тя е била в Демир Хисар - 4,12 процента, а най-ниска в община Конче - 0,73 процента.

В комисията досега са постъпили три жалби, отнасящи се до защитата на правата на избирателите, но и трите са отхвърлени като неоснователни, каза говорителка на ДИК.

Днес македонците "решават съдбата на нашата страна. Приканвам всички да излязат и да вземат това сериозно решение за бъдещето на страната ни, за идните поколения", каза Заев.

Споразумението с Гърция срещна остра съпротива и в двете държави, а критиците призовават за бойкот на днешния референдум. Сред опонентите в Р Македония е и президентът на страната Георге Иванов, който окачестви споразумението с Гърция като "явно нарушение на суверенитета".

Близо 12 хиляди местни и 493 чуждестранни наблюдатели са акредитирани да следят протичането на днешния референдум в Македония, съобщи Държавната избирателна комисия, предаде МИА.

Офисът за демократични институции и права на човека към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) е разположил в страната 197 наблюдатели и е акредитирал 129-ма преводачи. Световният македонски конгрес, международна неправителствена организация, е изпратил 167 наблюдатели, а посолството на САЩ в Р Македония - 35-има наблюдатели и 47 преводачи. Наблюдатели са изпратени също от Комисията за отворена демокрация, от посолствата на Великобритания, Франция, Албания, Унгария, Турция, Косово, от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, от делегацията на ЕС.

От местните наблюдатели най-голям брой съставляват тези на Асоциацията за граждански политики и инициативи - 5574. На второ място по брой на наблюдателите е Македонската платформа срещу бедността - 3736, а на трето - Гражданска асоциация МОСТ - 1882-ма.

Акредитирани са също над 80 журналисти от повече от трийсет медии.