Руските и френските позиции в международната политика започнаха активно да се сближават, откакто през август 2008 г. френският лидер Никола Саркози стана посредник в кавказкия конфликт между Русия и Грузия, припомня московският официоз, цитиран от БТА. Дневният ред на преговорите между двамата лидери включва най-широк кръг въпроси, посочват френските медии.

Париж прикани за по-активни дискусии в Съвета за сигурност по евентуалните нови санкции срещу Иран. Официална Москва не отрича санкциите като последна стъпка, ако диалогът с Техеран не даде резултати. Ако не се постигне решение на иранския проблем, сме готови да разгледаме въпроса за санкциите, които обаче трябва да бъдат прецизно насочени и разумни, заяви руският президент Дмитрий Медведев. Санкциите не бива да са насочени срещу населението на Иран и до тях трябва да се прибегне само в краен случай, ако диалогът стане невъзможен, подчерта Медведев и изрази надежда, че санкциите могат да бъдат избегнати.

И двамата президенти със сигурност проявяват интерес към преодоляването на световната финансова криза. Тук генералната линия на Медведев напълно съвпада с тази на Саркози - световната финансова архитектура трябва да бъде променена, без да се протакат реформите. Кремъл също изтъква икономическите връзки като специфична черта на двустранното сътрудничество.  Руската делегация включва близо 80 бизнесмени от различни отрасли.

"Росийская газета" описва и перспективите за военнотехническо сътрудничество между Москва и Париж, "предизвикало недоволството на някои съседи на Русия - по-специално Литва и Грузия". Става дума за широко анонсираната потенциална сделка за покупка на френски хеликоптероносач клас "Мистрал" за руската армия. Саркози заяви, че двете страни са започнали "ексклузивни преговори" за покупката от Москва на четири френски военни кораба тип "Мистрал". Вярвам, че преговорите ще се увенчаят с успех, каза Медведев, подчертавайки, че покупката би била символ на доверието между двете страни.
"Мистрал" е мощен военен плавателен съд, който може да транспортира хеликоптери, войски и бронирани машини, а също команден щаб и военна болница. 

Днешната програма на Дмитрий Медведев включва посещение в Лувъра, където двамата президенти ще открият изложба на древноруското изкуство. Така официално ще бъде сложено символично начало на Годината на Русия във Франция. За своя официална резиденция по време на посещението във Франция руският президент е избрал за пръв път прочутия парижки хотел "Риц". При посещения в Париж предишните руски държавни глави отсядаха в "Бристол" близо до Елисейския дворец, в резиденцията "Марини" край Шан-з-Елизе (Владимир Путин), в замъка Рамбуйе на 50 километра от Париж или в резиденцията Д'Естре (Борис Елцин).