Никаква сила и никакви заплахи няма да попречат на Турция да реализира целите си в рамките на военната й операция в Северна Сирия, пишат днес проправителствените турски издания, цитирани от БТА.

"Никаква сила не може да ни спре" ("Йени шафак"), "Нека терористите се изтеглят и тогава ще завършим операцията" ("Стар", "Йени акит", "Карар"), "Предложение от Ердоган към онези, които искат прекратяване на огъня: терористите да си тръгнат и операцията ще приключи" ("Тюркие"). Това са част от заглавията на водещите вестници, поместени на първите им страници, в които е цитиран президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Президентът Ердоган отвърна на онези, които чрез заплахи за политически и икономически санкции искат да накарат Турция да прекрати операцията "Извор на мира", пише "Йени шафак".

Няма да приключим операцията, докато не прочистим от терористи от СЗН/ПКК (Сили за защита на народа/Кюрдска работническа партия) цялата територия от Манбидж до Ирак в дълбочина 30-35 километра от турската граница. Докато не постигнем тази цел никаква сила не може да ни спре, изтъкна турският лидер.

Турция не се бори срещу сирийците и няма да седне на масата на преговорите с терористите. Турция не воюва срещу сирийците, тя се бори заедно със сирийците срещу потисниците, заяви още Едоган, цитиран от в. "Сабах".

Президентът, който говори на заседание на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), състояло се вчера в Анкара, отхвърли предложенията на някои страни за посредничество за разрешаване на конфликта.

Република Турция никога в историята си не е сядала на една маса с терористични групировки, не търсим посредник за това, каза президентът.

Ердоган също така критикува Арабската лига за това, че не е оказала никаква подкрепа на сирийците и не е приела бежанци, бягащи от войната в родината им. Президентът упрекна Арабската лига и заради критиките й към операцията на Турция в Северна Сирия, пише "Сабах".

Изданието цитира и турския президентски говорител Ибрахим Калън, който също снощи заяви, че "заплахите за налагане на санкции няма да принудят Турция да прекрати операцията в Сирия".

Тази седмица американският президент Доналд Тръмп подписа указ за налагане на санкции срещу Турция във връзка с действията й в Сирия.

Анкара подготвя ответни санкции срещу Съединените щати, след като Тръмп наложи санкции на Анкара заради офанзивата й в Североизточна Сирия. Турция няма как да остави всичко това без отговор, заяви Калън.

Той същи така изтъкна, че Турция ще продължи офанзивата в Сирия, докато не постигне целите си.

Турция е приела около 4 милиона сирийци и същевременно се грижи за още близо 3 милиона сирийци в самата Сирия, което се равнява на една трета от цялото й население. Има ли друга страна по света, която да прави подобно нещо?, запита Калън, цитиран от "Сабах".