Нидерландия няма да свали ветото си за присъединяването на България към Шенген, каза министърът по миграцията на кралството Ерик ван дер Бург. След Съвет "Правосъдие и вътрешни работи" в Люксембург той отговори на този въпрос лаконично: "Ситуацията в момента не е променена и не виждам да се промени в краткосрочен план".

Министър ван дер Бург отново заяви, че настоява за мисия в България, преди да бъде взето окончателното решение на страната му:

"Първо, искаме независима мисия за установяване на фактите. След това очакваме от Европейската комисия доклад, в който да пише: Те не само приеха необходимите закони, свързани с върховенството на закона, но и ги изпълняват".

За това искане той съобщи пред БНР в началото на месеца. Предвидената днес двустранна среща между него и българския му колега Калин Стоянов не се състоя.

"Опитваме се да направим всичко по силите си за приемането на България и Румъния в Шенген до края на испанското председателство на Съвета на ЕС", заяви на пресконференция испанският вътрешен министър Фернандо Марласка, който ръководи днешното заседание на вътрешните министри от ЕС в Люксембург.

България и Румъния свършиха отлична работа. Очакваме тези усилия да донесат плодове, това ще бъде от полза и за ЕС. Ще работим усилено, това е обща цел с Европейската комисия. Надяваме се и искаме да се случи до края на годината, добави той.

Мястото на България и Румъния е в Шенген, двете страни изпълняват всички изисквания, постоянно показват решимост да защитават външните граници и да се присъединят към общото пространство без гранични проверки, посочи еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон. Оптимист съм. Знаем, че в Нидерландия през ноември предстоят избори, затова още е трудно да се получи ясен отговор, коментира тя.

Йохансон отбеляза, че е представила данни от доклада на ЕК за охраната на границите от България и Румъния. Резултатите са отлични - виждаме двете страни как прилагат законодателството, имат много добри резултати в предотвратяването на незаконната миграция и при обратното приемане на проникналите незаконно през техните граници. Това е добра новина и се надявам да помогне да се вземе абсолютно необходимото решение България и Румъния да бъдат приети в Шенген до края на испанското председателство на Съвета на ЕС, заяви тя.