Конгресът на САЩ ще създаде независима комисия, като онази, формирана след атентатите на 11 септември 2001 г., за да разследва смъртоносния щурм на Капитолия миналия месец. Председателката на контролираната от демократите Камара на представителите Нанси Пелоси съобщи това в писмо до своите съпартийци, предаде Асошиейтед прес.

Пелоси пише, че комисията ще "разследва и докладва за фактите и причините за вътрешната терористична атака на 6 януари 2021 г. срещу комплекса на Капитолия и във връзка с вмешателството в мирното предаване на властта", допълва БТА.

Освен това Камарата на представителите ще осигури допълнителна средства за повишаване на сигурността на Конгреса.

След като бившият президент Доналд Тръмп бе оправдан в събота на безпрецедентния втори процес по импийчмънт срещу него в Сената, изглежда нараства двупартийната подкрепа за създаване на независима комисия, която да разследва смъртоносния щурм на Капитолия. Тръмп бе съден по обвинение в подстрекателство към бунт, след като отказа да признае поражението си на изборите през ноември и твърдеше, без да представи доказателства, че победата му е била открадната.