Бенямин Нетаняху е на път да получи рекорден пети премиерски мандат, съобщават израелски медии, цитирани от световните агенции.

При 97 процента преброени гласове от изборите, произведени вчера, дясната партия Ликуд на Нетаняху получава засега 35 места в Кнесета. Резултатите показват, че центристкият блок Синьо и бяло на съперника му, бившия началник на генералния щаб на въоръжените сили Бени Ганц също получава засега 35 места.

Въпреки че нито една партия не получава мнозинство в 120-местния Кнесет, резултатите, публикувани осем часа след края на вчерашния изборен ден, поставят Нетаняху в силна позиция да състави коалиционно правителство с десни фракции. Заедно с десните партии, с който вероятно ще сформира управляваща коалиция, Нетаняху ще разполага с мнозинство от около 65 места в парламента от общо 120 места. Левоцентристкият блок е на път да спечели само 55 места, отбелязва ДПА.

След обявяването на първите резултати и Нетаняху, и Ганц обявиха победа.

При 96 процента преброени гласове, дясната партия "Ликуд" на Нетаняху печели 37 места в Кнесета

Снимка: АР/БТА

"Това е нощ на колосална победа", каза Нетаняху пред ликуващите си поддръжници в централата на "Ликуд". Зад него гръмнаха фойерверки, а съпругата му Сара го аплодира и го целуна. "Той е магьосник", скандираше публиката.

Снимка: АР/БТА

Победата на 69-годишния Нетаняху го прави най-дълго служилият премиер в 71-годишната история на Израел.

Тези избори бяха за него борба за политическо оцеляване заради обвиненията срещу него в корупция.

"Ние сме победителите", каза Ганц, бивш началник на въоръжените сили, който участва в първите си избори. "Искаме да благодарим на Бенямин Нетаняху за службата на нацията".

При 96 процента преброени гласове, дясната партия "Ликуд" на Нетаняху печели 37 места в Кнесета

Снимка: АР/БТА

Новият парламент ще положи клетва на 23 април, а новосформираното правителство би трябвало да положи клетва в началото на юни.