Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху нагнети допълнително напрежението, свързано с плана за инвазия в южния град Рафах в ивицата Газа, като обяви, че вече "има дата", предаде Асошиейтед прес, БТА.

Досега премиерът е заявявал неколкократно, че Израел трябва да изпрати сухопътни войски в Рафах, твърдейки, че това е последният бастион в Газа на радикалната палестинска групировка "Хамас".

Международната общност, включително и САЩ, обаче се противопоставя на операцията, казвайки, че около 1,4 милиона цивилни, намерили подслон в Рафах, са изложени на опасност.

Израел на свой ред твърди, че има план за защита на цивилните, посочва АП.

Нетаняху заяви във видеоизявление днес, че операцията в Рафах е от ключово значение за победата.

"Това ще стане. Има дата", заяви той, без да продължава темата. Нетаняху говори в контекста на присъствието на израелски преговарящи в египетската столица Кайро, където са обсъдили международните посреднически усилия за постигане на споразумение с "Хамас" за спиране на огъня, отбелязва АП.

Белият дом очаква отговора на "Хамас" на предложеното споразумение за заложниците

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс беше в края на миналата седмица в египетската столица Кайро за "сериозен кръг" от преговори за освобождаването на държаните в ивицата Газа от "Хамас" израелски заложници и радикалната палестинска групировка в момента разглежда ново предложение за споразумение, съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс.

Снимка: БТА/АР

Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби каза, че САЩ гледат много сериозно на разговорите и се надяват колкото се може по-скоро да бъде постигнато споразумение, което същевременно ще доведе до прекратяване на огъня в Газа за около шест седмици.

Кърби заяви още, че над 300 камиона с хуманитарна помощ са влезли в ивицата Газа вчера, но Белият дом ще продължи да упражнява натиск върху Израел да допусне още доставки на хуманитарна помощ в населявания от палестинци анклав.