Израелският премиер Бенямин Нетаняху призова за "парализиращи санкции" срещу Иран, предаде Франс прес.

"Коронавирусът няма да намали по никакъв начин нашата решителност да действаме срещу иранските агресии. Ще го кажа за пореден път: Израел няма да позволи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие и ще продължи да действа систематично срещу неговите опити да установи военно присъствие по нашите граници", даде да се разбере израелският премиер на седмичното заседание на правителството.

Нетаняху направи поредното си изявление в този дух след поредните индикации, че Иран се отмята от свои задължения по международното споразумение за ядрената си програма, и след нови атаки срещу проирански сили в Сирия, които бяха приписани на Израел.

Ислямската република е най-големият враг на еврейската държава. Израел се опасява да не би Иран да се сдобие с ядрено оръжие, с ракети с прецизно насочване в съседен Ливан и с военни бази по границата със Сирия.

Най-малко 12 бойци, включително иракчани и афганистанци, бяха убити снощи при въздушни удари по главния щаб на проиранските сили в източната сирийска провинция Дейр аз Зур, съобщи неправителствена мониторингова организация.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека каза, че атаката вероятно е била извършена от Израел.