Бенямин Нетаняху призна, че Израел стои зад вчерашния удар в Газа, при който загинаха 7 работници от хуманитарната организация "Уърлд сентрал кичън" ("Световна централна кухня"), определяйки инцидента като трагичен и неумишлен.

Загиналите са предоставяли необходимата храна, пристигнала по море вчера, когато са станали обект на израелски удар, съобщи по-рано хуманитарната организация. Въпреки действията за координация с ЦАХАЛ, конвоят на УСК е бил ударен, след като е потеглил от склад в Деир ал Балах в централна Газа с повече от 100 тона храна, която била доставена по море, предадоха Ройтерс и БТА.

"Подобни неща стават по време на война. Ще разследваме случая в контакт в държавите (от които са жертвите) и ще направим всичко по силите си, за да гарантираме, че това няма да се повтори", каза във видеообръщение Нетаняху.

Израелският военен говорител контраадмирал Даниел Хагари също изрази "искрена скръб" за смъртта на седемте хуманитарни работници и обеща случаят да бъде разследван от "Механизма за установяване и оценка на факти", като го определи като "независим, професионален и експертен орган".Това "ще ни помогне да намалим риска от повторна поява на подобно събитие", увери той.

Хагари добави, че е разговарял с основателя на организацията "Уърлд сентрал кичън" Хосе Андрeс, към която принадлежаха покойните хуманитарни работници, като е изразил най-дълбоките си съболезнования.

"Изразяваме искрена скръб и към нашите съюзнически държави, които са правили и продължават да правят толкова много, за да помогнат на нуждаещите се", се добавя в изявлението.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Боре осъди нападението и настоя за започване на разследване във възможно най-кратък срок.

"Въпреки всички искания за защита на цивилното население и хуманитарните работници, ние продължаваме да виждаме как невинни хора биват убивани", заяви Борел.

Междувременно израелският преговорящ екип ще се върне днес от Кайро, след като на разговорите в египетската столица беше изработено ново проектопредложение за спиране на огъня в Газа и освобождаване на заложниците, заяви канцеларията на израелския премиер.

"В рамките на преговорите с любезното посредничество на Египет посредниците формулираха осъвременено предложение, което да бъде предадено на "Хамас", се посочва в изявлението на канцеларията.

В него се допълва, че Израел очаква от посредниците да окажат по-голям натиск на "Хамас" за постигане на сделка.

Същевременно Нетаняху беше изписан днес от болницата след операция на херния и съобщи, че се възстановява.

Във видеообръщение, разпространено от неговата канцелария, израелският премиер благодари на лекарския екип за "успешната операция на хернията му".

Миналата година Нетаняху претърпя сърдечна операция за поставяне на пейсмейкър, припомня Ройтерс.